Binnenland
Hoofdingang Beurs van Berlage ondergespoten met groene vloeistof

De hoofdingang van de Beurs van Berlage op het Damrak in Amsterdam is ondergespoten met groene vloeistof. De politie heeft de zaak in onderzoek, meldt een woordvoerder. De Beurs van Berlage gaat aangifte doen. „Het is een vorm van vandalisme, daar doen we uiteraard aangifte van. Dit kan natuurlijk niet tegen een monument”, aldus een woordvoerder van de Beurs van Berlage.

Agenten die over het Damrak reden zagen rond 05.15 uur dat de groene vloeistof op het rijksmonument was gespoten. Door onder meer camerabeelden te bekijken hoopt de politie te achterhalen wie dit heeft gedaan. Of milieuactivisten erachter zitten, zoals AT5 meldt, wordt onderzocht.

Volgens AT5 vindt momenteel in de Beurs van Berlage een besloten evenement plaats, waarvoor de organisator uit veiligheidsoverwegingen bewust geen reclame zou hebben gemaakt. Wat voor evenement het is, zou de organisator volgens de Amsterdamse zender nu ook niet willen vertellen.

Ook de woordvoerder van de Beurs van Berlage wil hier woensdagochtend niets over kwijt. „Als een organisator niet wil dat informatie over een evenement naar buiten gaat, doen we dat niet.” Het monumentale pand schoon krijgen is volgens de zegsvrouw niet eenvoudig. „We hopen dat de schade snel kan worden hersteld. Het is geen waterverf wat erop is gesmeerd. Het is niet zo makkelijk eraf te krijgen.” Er is een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd, dat onderzoekt hoe de vloeistof kan worden verwijderd zonder het pand te beschadigen.

Bij de Beurs van Berlage vond woensdagochtend ook een aangekondigde demonstratie plaats, volgens de woordvoerder van de Beurs van Berlage van milieuactivisten. De politie heeft gesproken met demonstranten, inmiddels is iedereen weer weg, aldus de politiewoordvoerder. Hij benadrukt dat er geen verband hoeft te zijn tussen de bekladding en de demonstratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer