Buitenland
Rusland weigert films Barbie en Oppenheimer

De Russische staatssecretaris van Cultuur, Malyshev, vindt de films Barbie en Oppenheimer niet geschikt om in eigen land te vertonen. De bioscoophits gaan volgens hem namelijk in tegen de „spirituele en morele waarden” van Rusland, meldde staatspersbureau TASS vrijdag.

Protest tegen Barbiefilm in Libanon. beeld EPA, Wael Hamzeh
Protest tegen Barbiefilm in Libanon. beeld EPA, Wael Hamzeh

„Wij geloven dat de films Barbie en Oppenheimer voor onze inwoners niet de standaard halen die door de regeringsleider is gesteld om de traditionele Russische spirituele en morele waarden te behouden”, vindt Malyshev.

Barbie en Oppenheimer zijn buiten Rusland wereldwijd een enorme hit. De twee films kwamen afgelopen zomer gelijktijdig uit en beheersen sindsdien het bioscoopbeeld. Barbie gaat over de wereldberoemde pop. Oppenheimer is een film over de uitvinder van de atoombom.

De Barbiefilm wordt in meerdere landen verboden. Daar zitten veel islamitische landen tussen zoals Libanon, Koeweit en Algerije. Zij vinden dat de boodschap van de film niet overeenkomt met hun religieuze en culturele overtuigingen. Vietnam verbiedt de film omdat er een kaart te zien is die China’s eisen over de Zuid-Chinese zee zou ondersteunen.

Ds. M. Klaassen van stichting Bijbels Beraad m/v waarschuwde deze week op de opiniepagina in deze krant voor de „feministische” boodschap van de film. De hoofdpersonen komen uit Barbieland, een matriarchale wereld waarin vrouwen de touwtjes in handen hebben.

„Een verdraaide nabootsing van het scheppingsverhaal uit Genesis” noemt Klaassen het. „Vormt de schepping van Adam het begin van een door mannen gedomineerde wereld, in Barbieland is het precies andersom. Vandaag is Barbie het ideaal: de geëmancipeerde, succesvolle vrouw bij wie het helemaal om zichzelf draait: uiterlijk, status en carrière.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer