PolitiekVertrek Van der Staaij
Rutte eert stoppende SGP’er Van der Staaij: hij zal gemist worden

Demissionair premier Mark Rutte zegt dat hij de vertrekkende SGP-voorman Kees van der Staaij „zeer gaat missen en ik denk dat we hem allemaal gaan missen, want je kunt niet om hem heen”. Rutte sprak tijdens zijn wekelijkse persconferentie, vlak nadat bekend was geworden dat het langst zittende Kamerlid na de komende verkiezingen in november ook gaat stoppen.

ANP
Demissionair premier Mark Rutte. beeld ANP, Robin Utrecht
Demissionair premier Mark Rutte. beeld ANP, Robin Utrecht

Rutte roemde zijn „positieve manier van politiek bedrijven en zijn uitermate respectvolle omgang met collega’s. Iemand die in de Kamer niet met de grote meerderheid meezeilt die er soms ontstaat waarbij je kluitjesvoetbal krijgt, maar in staat is om toch zijn eigen positie te markeren. Een man waarbij je de pen even neerlegt als hij het woord voert”, aldus Rutte.

Ook waardeert de zelf ook afzwaaiende VVD-voorman zijn „enorme humor” en „je kunt heerlijk met hem roddelen”. „Ik vind hem echt geweldig.”

Op X twitterde de premier later dat „de Nederlandse politiek een rots in de branding verliest. Als Kamerlid was hij beginselvast, betrouwbaar en als geen ander staatsrechtelijk onderlegd. Maar hij was ook een parlementariër die zijn collega’s en het kabinet steeds met open vizier en met een groot gevoel voor humor tegemoet trad.” Volgens Rutte is Nederland en ook hijzelf de SGP-voorman veel dank verschuldigd. „Ik wens hem alle goeds voor de toekomst.”

Ook andere partijleiders en fractievoorzitters betreuren het vertrek van de SGP-voorman. PVV’er Geert Wilders, die Van der Staaij zal opvolgen als langstzittend Kamerlid, noemt hem een „geweldig Kamerlid en een enorm sympathieke man”. CDA-leider Henri Bontenbal omschrijft hem als „altijd vriendelijk, altijd fatsoenlijk en constructief, altijd scherp”. Sophie Hermans (VVD) zegt dat ze de „loepzuivere staatkundige redeneringen” van Van der Staaij zal missen, terwijl Laurens Dassen erop wijst dat de Kamer „haar staatkundig geheugen (en grappigste Kamerlid)” verliest. „Voor mij en voorgangers was hij vaak een tegenpool, en toch wist hij bruggen te slaan waar weinigen die kans zagen”, twittert Jan Paternotte (D66).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer