Buitenland
VN-topman bij BRICS: huidige wereldorde is van oude wereld

VN-topman António Guterres heeft in Zuid-Afrika op de top van BRICS-landen gepleit voor een hervorming van de internationale orde. De Portugees zei dat het huidige netwerk van internationale instellingen grotendeels is opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. „Toen heersten koloniale machten nog over veel Afrikaanse landen. Die hadden daardoor geen inspraak.”

ANP

Guterres sprak over instellingen die de „wereld van gisteren” vertegenwoordigen. Hij noemde als voorbeeld de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In dat invloedrijke orgaan hebben de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en China permanente zetels en vetorecht.

De VN-baas deed de uitspraken in Johannesburg, waar het samenwerkingsverband BRICS van opkomende economieën een driedaagse top heeft gehouden. Dat wordt vaak vergeleken met de G7, een club van welvarende democratieën. BRICS bestaat sinds 2010 uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, en wil uitbreiden met Saudi-Arabië, Iran, Argentinië, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Guterres zei dat de mensheid zich richting een „multipolaire wereldorde” beweegt, met meerdere grote machtscentra. Hij noemde dat een positieve ontwikkeling, maar zei ook dat wereld effectieve multinationale instellingen nodig heeft om voor vrede en rechtvaardigheid te zorgen.

Daar moet dan wel draagvlak voor zijn en daarom moeten multinationale instellingen volgens de VN-topman hervormingen doorvoeren. Zo moet worden gezorgd dat ze een eerlijke weergave zijn van de huidige machtsverhoudingen in de wereld, niet die van kort na de Tweede Wereldoorlog. Het alternatief is volgens Guterres dat meer verdeeldheid ontstaat in de wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer