Leiders van de zogenoemde BRICS-landen overleggen op een driedaagse bijeenkomst in Zuid-Afrika over de uitbreiding van hun club. De grote afwezige is de Russische president Vladimir Poetin. Een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof om vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne staat zijn deelname in de weg.
Poetin zal waarschijnlijk via videoverbinding meedoen en stuurt zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Zuid-Afrika. Andere wereldleiders gaan wel persoonlijk naar de top van de BRICS, een afkorting die staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South-Africa).
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa ontvangt naar verwachting de Chinese leider Xi Jinping, de Indiase premier Narendra Modi en de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. Ramaphosa heeft ook tientallen leiders van andere landen uitgenodigd om de top bij te wonen.
De BRICS-landen vertegenwoordigen miljarden mensen op drie continenten, zo’n 40 procent van de wereldbevolking. Ze willen door samen te werken hun eigen belangen beter verdedigen in een wereldorde die in hun ogen vooral is gevormd door westerse landen. BRICS wordt vaak vergeleken met de G7, een club van welvarende democratieën.
Uitbreiding van BRICS staat op de bijeenkomst hoog op de agenda. Tientallen landen hebben volgens gastheer Zuid-Afrika aangegeven dat ze belangstelling hebben voor aansluiting bij de BRICS. Het gaat naar verluidt onder meer om landen als Saudi-Arabië en Indonesië.
BRICS is een relatief jonge internationale organisatie. De eerste bijeenkomst had plaats in 2009. De groep noemde zich toen nog BRIC, omdat Zuid-Afrika nog niet meedeed. Dat land sloot zich een jaar later aan. Dat was ook de laatste keer dat een nieuw lid mocht toetreden tot de landenclub.
Naast uitbreiding worden ook andere onderwerpen besproken. Het gaat naar verwachting onder meer om de Russische invasie van Oekraïne, de stijgende voedselprijzen in de wereld en de dominante positie van de dollar in internationale handel.