Kerk & religie
Rechter Canada hoort kerken niet

De hoogste rechtbank van Canada zal geen hoorzitting beleggen waarin een aantal kerken bezwaren kan verwoorden tegen de coronamaatregelen die de kerken troffen.

Redactie kerk
Kerkgebouw op het platteland van Canada. beeld Wikimedia
Kerkgebouw op het platteland van Canada. beeld Wikimedia

Dat besloot het Hooggerechtshof van Canada eind vorige week, zo berichtten verschillende Canadese media. De rechters noemen geen reden voor de afwijzing van het hoger beroep. Dat zijn zij in het Canadese rechtsbestel ook niet verplicht. De beslissing is een steun in de rug voor de gezondheidsdienst van de provincie British Columbia.

De zaak was aangespannen door een aantal kerken uit de Fraser Valley in British Columbia met hulp van het Justice Centre for Constitutional Freedoms. Het gaat om de Riverside Calvary Chapel in Langley, de Immanuel Covenant Reformed Church in Abbotsford en de Free Reformed Church of Chilliwack, plaatsen waar ook veel Nederlandse immigranten wonen. De kerken kunnen niet in hoger beroep tegen het besluit van het Hooggerechtshof.
Het Justice Centre for Constitutional Freedoms is teleurgesteld over de uitspraak van de rechters.

De kerken hadden een hoorzitting aangevraagd om in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof van Canada nadat ze hun zaak bij de rechtbanken van British Columbia hadden verloren. De kerken vonden dat de coronamaatregelen die vanaf eind 2020 tijdens de pandemie golden een inbreuk waren op de vrijheid om samen te komen als religieuze gemeenschappen. De gezondsheidsautoriteit van British Columbia regeerde positief op het unaniem genomen besluit van het Hooggerechtshof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Canada

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer