Economie
Winkel over de grens steeds meer in trek

Het gebeurde altijd al, maar neemt nu toe. Steeds meer Nederlanders doen boodschappen in het buitenland. Dat kan besparingen opleveren, maar soms vallen die tegen.

14 August 2023 18:21
Kaiser's supermarkt in Bochem, Duitsland. beeld EPA, Bernd Thissen
Kaiser's supermarkt in Bochem, Duitsland. beeld EPA, Bernd Thissen

Hans Verweij van Vakcentrum, een organisatie van zelfstandige ondernemers in de detailhandel, geeft aan dat vooral winkels in de oostelijke provincies hinder ondervinden van het grensoverschrijdend boodschappen doen. „Honderden bedrijven dreigen echt in de problemen te raken.” Daar zijn verschillende redenen voor.

Ook in de buurlanden zijn de prijzen in de afgelopen maanden flink gestegen, maar procentueel toch minder dan in Nederland. Grote Duitse ondernemers kunnen net iets scherper inkopen dan Nederlandse bedrijven. Daarbij komt dat er op bepaalde artikelen in Duitsland minder belasting zit. Zo is de btw, daar Mehrwertsteuer genoemd, er

2 procent lager. Ook de accijnzen zijn er meestal lager. Daarbij gaat het onder andere over alcoholische dranken. Verweij: „Als er in ons land per 1 januari 2024 verbruiksbelasting op onder meer frisdranken wordt ingevoerd, nemen de prijsverschillen ook daar toe.”

Hoofdpijn

Niet alles is over de grens goedkoper. Wie hoofdpijn krijgt van de dure boodschappen kan beter niet naar Duitsland afreizen voor paracetamol. Pijnstillers zijn daar een stuk duurder. Etenswaren als spaghetti en tomatenpuree zijn er meestal ook niet goedkoper.

Wie flink wil besparen, moet dus niet klakkeloos het boodschappenmandje vullen, maar goed opletten of bepaalde producten niet toch beter in Nederland kunnen worden aangeschaft. Daarbij moet de consument beseffen dat een groot deel van de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse supermarktprijzen wordt veroorzaakt doordat de winkels bij onze oosterburen veel minder aan aanbiedingen doen. In Nederland liggen de normale prijzen relatief hoog, maar hebben supermarkten permanent 25 procent van hun aanbod in de aanbieding. Dat is in Duitsland niet het geval. Daar betaalt de consument standaardprijzen die lager liggen dan in ons land.

Veel mensen gaan niet in de eerste plaats voor de boodschappen over de grens. Ook tanken is in Duitsland een stuk goedkoper en dat trekt. De actuele prijs voor een liter Euro 95 is bij de oosterburen 1,82 euro. In Nederland bedraagt die 2,22 euro. Volgens Verweij kiezen de ‘brandstofklanten’ er vaak voor om ook even bij een supermarkt langs te gaan. „Mensen combineren dat soort dingen graag.”

België

Ook bij onze zuiderburen liggen de normale prijzen lager, maar daar zijn eveneens minder artikelen in de aanbieding. Net als in Duitsland is besparen er dus een kwestie van nauwkeurig vergelijken. In dat geval kan het boodschappen doen er zeker iets opleveren.

Omroep Brabant publiceerde dinsdag de uitkomst van een steekproef. De lokale omroep kocht bij twee Jumbo-vestigingen een tas met veertien exact dezelfde huismerken. De ene bij de winkel in Budel, de andere in Pelt, net over de grens. In Nederland kostte de inhoud van de tas 28,59 euro; in België werd 20,70 in rekening gebracht.

Het verschil is de moeite waard, al moet bij de uitkomst worden aangetekend dat geen van de artikelen in de aanbieding was. En in de Nederlandse supermarkt is gemiddeld 25 procent van de producten dat wel.

Verweij is bang dat de Nederlandse supermarkten in de grensstreek extra te lijden krijgen als ze vanaf medio 2024 waarschijnlijk geen tabakswaren meer mogen verkopen. „Er kan dan zomaar een extra uitstroom naar Duitsland komen. Die mensen kopen daar echt niet alleen sigaretten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer