Duitse hulporganisatie: Geweld door geloof in hekserij neemt wereldwijd toe
In 44 landen lopen vrouwen, kinderen en mannen het risico „gestigmatiseerd, gemarteld en vermoord te worden als vermeende heksen of tovenaars”. De Duitse organisatie Missio roept op deze „mensenrechtenschendingen” krachtiger te bestrijden.
De rooms-katholieke hulporganisatie uit Aken doet haar oproep aan de vooravond van de zogeheten Internationale Dag tegen Hekserij. Ze riep deze jaarlijkse dag –10 augustus– in 2020 zelf in het leven.
Op een recent verschenen wereldkaart markeert Missio 44 landen waar sprake is van „heksenmanie”, voornamelijk in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. Het betreft landen zoals Benin, Ghana, Papoea-Nieuw-Guinea en de Democratische Republiek Congo. Voor haar onderzoek baseerde Missio zich naar eigen zeggen op „talrijke bronnen, zoals mensenrechtenorganisaties, wetenschappelijke studies en ooggetuigenverslagen”.
„We mogen onze ogen niet sluiten voor deze discriminatie en geweldsdelicten die dag na dag in deze landen worden gepleegd”, zegt dr. Gregor von Fürstenberg, vicevoorzitter van Missio.
De organisatie stelt dat experts wijzen op „de dramatische toename en de wereldwijde omvang van deze gewelddadige misdaden”. Zij roept politici, wetshandhavers en maatschappelijke organisaties in de betrokken landen op om hun „inzet tegen mensenrechtenschendingen onder de vlag van bijgeloof te vergroten”.
In Papoea-Nieuw-Guinea zouden zuster Lorena Jenal en haar team, projectpartner van Missio, de afgelopen jaren 220 vrouwen hebben gered van martelingen en ze hebben geplaatst in een centrum dat hen veiligheid biedt. „Moedige mensen zoals zuster Lorena verdienen onze steun”, zegt Von Fürstenberg…
Baby’s
In Benin worden, aldus Missio, zelfs pasgeborenen slachtoffer van bijgeloof en hekserij, bijvoorbeeld als ze in de achtste maand geboren worden door een stuitligging of vroeggeboorte. Het getal acht wordt door veel mensen beschouwd als een slecht voorteken, vooral in het noorden van het West-Afrikaanse land.
„In sommige regio’s werd elke tiende baby gedood”, aldus Père Auguste, projectpartner van Missio, die zich sinds 2007 bezighoudt met de bestrijding van geloof in hekserij. Hij zette een campagneteam op met honderd vrijwilligers om bijgeloof en geweld in de dorpen te bestrijden. Volgens Auguste is het sterftecijfer in de meeste regio’s nu gedaald tot 1 à 2 procent.
Monument
In Nederland streeft de Stichting Nationaal Heksenmonument naar „eerherstel” voor de duizenden slachtoffers van heksenvervolgingen in ons land, in de periode na de middeleeuwen. Tijdens een actiedag in juni pleitte ze ervoor het „historische drama” van de „heksenjachten” recht in de ogen te kijken.
De stichting wil een monument realiseren voor mensen die vervolgd zijn onder beschuldiging van hekserij.