Kasteel Anholt weerspiegelt tussen de waterlelies
Kasteel Anholt is een imposante waterburcht, omringd door liefelijke tuinen en spiegelende waterpartijen. Boven de leistenen daken van het slot wappert de vlag van het vorstendom Salm-Salm. In de gracht bloeien de witte waterlelies.
Het stadje Anholt, dat 5000 inwoners telt, ligt pal aan de Nederlandse grens bij Gendringen. Wie Duitsland binnenrijdt vanaf de A12 bij Zevenaar, passeert eerst Emmerich en ’s-Heerenberg, om dan bij Isselburg de Autobahn te verlaten. Aan de Markt in Anholt staat een monumentaal raadhuis uit 1567, met rood-witte luiken.
De tuinen van Kasteel Anholt zijn vorstelijk. Met hagelwitte ophaalbruggetjes, door rozen omzoomde beelden, exotische bomen en sierlijke perken in de stijl van de barok. Aan het licht rimpelende water van de vijvers staan treurwilgen en lisdoddes.
Iets verder van het kasteel maken de baroktuinen plaats voor een groot park in Engelse landschapsstijl. Wandelpaden slingeren door een weelderige bloemenzee in paars, blauw, rood, geel en wit. Weides met kattenstaart, korenbloem, margriet, klaproos en klokjesbloem strekken zich uit. Tussen de hoge loofbomen zijn de robuuste torens van de waterburcht te zien, onder een blauwe hemel. Een enkele wolk zeilt over.
Wie zijn oriëntatie even wil kwijtraken, kan zich in een doolhof met hoge coniferenhagen begeven. Niet alles in het kasteelpark is wat het lijkt. Een levensecht paard blijkt bij nadere beschouwing een kunstwerk van roestbruin staal te zijn.
In een moderne, ovalen aanbouw van Kasteel Anholt bevindt zich een restaurant. Het glazen waterpaviljoen lijkt in de gracht te drijven. Op het zonnige terras kan de bezoeker genieten van een goede kop koffie en smakelijke appeltaart.