Koninklijk Huis
Terugkijken op tien jaar koningspaar

Van Koningsdag, Koningsspelen en kranslegging tot Prinsjesdag, prijsuitreiking en provinciebezoek. Wie wil weten –en vooral: wil zien– wat koning Willem-Alexander en koningin Máxima de afgelopen tien jaar deden, kan zijn hart ophalen met het boek ”10 jaar koningspaar”. De lens van Bernard Rübsamen, royaltyfotograaf voor onder meer GezinsGids, legde hun activiteiten vakkundig vast.

beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Het fotoalbum is een vervolg op ”5 jaar koningspaar”, dat Rübsamen eerder uitbracht. In deze uitgave ligt de nadruk dan ook op de tweede helft van Willem-Alex­anders decennium: de eerste vijftig bladzijden vatten de periode tot april 2018 samen; voor de laatste vijf jaar zijn een kleine 200 pagina’s ingeruimd.

19507660.JPG

Opvallend is het gat dat het boek laat tussen november 2020 en juni 2021. Hoewel Nederland in lockdown zat en het koningspaar veel werkbezoeken digitaal bracht, hadden beelden uit crisistijd het geheel wel mooier en completer gemaakt. De pandemie had immers grote impact op het koningschap van Willem-Alexander. Behalve foto’s van een werkbezoek aan de gemeente Apeldoorn over de gevolgen van corona en een foto van Amalia met mondkapje bij de Raad van State, blijft corona echter buiten beeld.

Desalniettemin biedt het boek een prachtige terugblik. Rübsamen weet het werk van het koningspaar treffend vast te leggen. Het fotoalbum, voorzien van korte teksten, eindigt met het bezoek van prinses Amalia en haar ouders aan de Caraïben – een blik op het heden en de toekomst tegelijk.

10 jaar koningspaar, Bernard Rübsamen; uitg. BoektotaalNL; 240 blz.; € 24,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer