Buitenland
Frankrijk gaat Fransen en andere Europeanen evacueren uit Niger

Frankrijk gaat vanaf dinsdag zijn burgers evacueren uit Niger, waar vorige week een staatsgreep is gepleegd. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt ook dat er wordt gewerkt aan de evacuatie van andere Europeanen. Italië heeft een repatriëringsvlucht voor Italianen aangekondigd.

ANP

Enkele honderden Fransen zullen dinsdagmiddag vertrekken. Het is niet direct duidelijk of er ook Nederlanders worden geëvacueerd. De Nederlandse ambassade in de Nigerese hoofdstad Niamey heeft contact met zo’n 25 Nederlanders die in Niger zijn. Nederlanders in het land worden opgeroepen niet naar buiten te gaan.

Dinsdagochtend werd bekend dat de Franse ambassade in Niger had medegedeeld „zeer snel en in een zeer beperkte tijdspanne” evacuaties te zullen uitvoeren. In dat bericht stond dat de veiligheidssituatie in Niamey verslechtert, maar ook dat het er nu relatief rustig is en dat daarom is besloten een evacuatieoperatie op te zetten. Frankrijk heeft 500 tot 600 burgers in Niger. De evacuatie wordt volgens Parijs uitgevoerd in samenwerking met het leger van Niger.

Italië gaat een repatriatievlucht regelen voor zijn burgers. „De Italiaanse regering heeft besloten onze medeburgers in Niamey de kans te bieden de stad te verlaten met een speciale vlucht naar Italië”, aldus buitenlandminister Antonio Tajani dinsdag op X, voorheen bekend als Twitter.

Het EU-personeel in Niger blijft voorlopig, zegt de Europese buitenlanddienst. Wie toch liever vertrekt, krijgt wel gelegenheid het land te verlaten. De ontwikkelingen in het land worden „voortdurend gevolgd” om zo nodig alsnog in te grijpen.

Hoeveel diplomaten en ander personeel de EU in het Sahelland heeft, wil zij niet zeggen. Dat zou hun veiligheid in gevaar kunnen brengen, zegt een woordvoerder.

Een groep militairen zette vorige week president Mohamed Bazoum vast in het presidentieel paleis. Zij zeggen dat ze de democratisch gekozen regering omver hebben geworpen vanwege „slecht bestuur” en een „verslechterende veiligheidssituatie”. Hun leider, generaal Abdourahamane Tchiani, is naar voren gestapt als de nieuwe leider van Niger.

De coupplegers beschuldigen Frankrijk ervan gewapend te willen ingrijpen in Niger. Een grote groep betogers viel zondag de Franse ambassade in Niamey aan. Het lukte ze niet om op het terrein van het ambassadecomplex te komen. Niger was jarenlang een Franse kolonie en is sinds 1960 een onafhankelijk land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer