Binnenland
Brand op schip kan nog weken duren; vuur wordt vooralsnog niet geblust

Ameland. De brand op vrachtschip Fremantle Highway ten noorden van Ameland kan dagen of misschien zelfs nog weken duren, evenals de mogelijke berging.

Redactie binnenland
Nieuwsgierig volk op het strand van Ameland. beeld ANP, Jilmer Postma
Nieuwsgierig volk op het strand van Ameland. beeld ANP, Jilmer Postma

Dat liet een woordvoerder van de kustwacht woensdag weten. Blussen is nog niet mogelijk; te veel bluswater kan het schip uit balans brengen. Ook is het nog niet mogelijk mensen aan boord te brengen of het vaartuig weg te slepen. Wel houdt de bemanning van de sleper Guardian van de kustwacht het schip koel en stabiel op haar positie.

De kustwacht wijst naar eerdere branden op vrachtschepen die lang duurden, zoals vorig jaar bij de Azoren. Voor de kust van de Portugese eilandengroep vloog februari 2022 een vrachtschip met auto’s in brand. Pas twee weken later zonk het.

De brand op de Fremantle Highway brak dinsdagavond uit. Het vuur ontstond op het dek, maar de oorzaak is nog niet duidelijk. De bemanning is na het uitbreken van de brand van boord gehaald. Een deel is gesprongen en de rest is door een helikopter opgehaald. Een persoon kwam om het leven. De doodsoorzaak is niet bekend bij de kustwacht. Boven het gebied waar het schip ligt, geldt een tijdelijk vliegverbod om hulpdiensten de ruimte te geven.

De kustwacht meldt dat 23 opvarenden van boord zijn gehaald. Daarvan zijn er zestien per helikopter vervoerd naar luchthaven Groningen Eelde; zeven zijn met de boot naar Lauwersoog gebracht. Volgens de eigenaar van het schip, het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha, waren er in totaal 21 Indiase bemanningsleden aan boord en was het Panamese vaartuig vanuit het Duitse Bremerhaven via Port Said (Egypte) onderweg naar Singapore.

Andere schepen ondervinden volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders geen hinder van het vuur. Ook is er nog geen olie gelekt vanaf het vrachtschip. Een zogeheten oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat is in de buurt om eventueel vrijgekomen olie direct te kunnen opruimen.

MSC Zoe

De burgemeester van de Groningse gemeente Het Hogeland, Henk Jan Bolding, hoopt niet dat het vuur op het vrachtschip leidt tot eenzelfde scenario als met containerschip MSC Zoe. Dat verloor in 2019 honderden containers. Dat zorgde voor vervuiling van de Noord- en de Waddenzee. Bolding zegt grote waardering te hebben voor iedereen die zich bezighoudt met het incident met de Fremantle Highway.

Volgens demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zal eventueel lekkende brandstof zich in elk geval niet naar de Wadden, maar noordelijk verspreiden. Dat komt door „de huidige en voor de komende dagen voorziene wind- en golfrichting”, schreef Harbers deze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Panamese heeft 2857 auto’s aan boord, waarvan 25 elektrische auto’s. Zo’n 300 voertuigen zijn volgens persbureau Bloomberg van het Duitse automerk Mercedes-Benz. Van welke automakers de rest van de voertuigen aan boord zijn, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer