Nederlandse Europarlementariërs kritisch op plannen Timmermans
Het Europees Parlement stemde woensdag in met een afgezwakte Natuurherstelwet. Hoe stemden Nederlandse Europarlementsleden en wat vindt het demissionaire kabinet van de plannen?
Als het aan de Nederlanders in het Europees Parlement had gelegen, was de Natuurherstelwet woensdag afgeschoten. Van de 29 Europarlementsleden stemden er 15 tegen de wet (onder meer VVD, CDA, JA21, FVD en SGP), elf voor (PvdA, GL, D66 en Volt) en één onthield zich van stemming (CU). CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers kon niet aanwezig zijn bij de stemming – hij is opnieuw vader geworden. PvdD-Europarlementslid Anja Hazekamp was afwezig, omdat ze herstellende is van een heupbreuk.
EVP-Europarlementslid Esther de Lange (CDA) noemt de uitslag teleurstellend. Haar SGP-collega Bert-Jan Ruissen vindt het „een goede zaak dat de plannen zijn afgezwakt”. Toch had hij „liever gezien dat het voorstel was verworpen”.
Bas Eickhout (GroenLinks) zegt dat afzwakking van de wet door alle weerstand onontkoombaar was. „Het belangrijkste staat echter nog overeind: een wet die bepaalt dat de natuur hersteld moet worden.”
CU-Europarlementslid Peter van Dalen onthield zich als enige Nederlander van stemming. Hij ziet „veel goede aspecten”, maar ook knelpunten. Het is „een gemiste kans dat er te weinig rekening wordt gehouden met boeren en vissers, die het momenteel al zeer zwaar te verduren hebben”.
Het kabinet is ook kritisch op de plannen. „We maken ons zorgen over de uitvoering ervan, vanwege de hoge bevolkingsdichtheid”, zei minister Christianne van der Wal (Natuur) na Kamervragen.
Brandbrief
Vanuit de ambtenarij klinkt echter kritiek op Den Haag. Al ruim 3600 bezorgde ambtenaren ondertekenden een brandbrief waarin ze het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer „oproepen om het verzet tegen de Natuurherstelwet te staken, voor een goede uitvoering van de wet in Nederland te zorgen en desinformatie over de wet tegen te gaan.” In september bieden ze hun brandbrief in Den Haag aan.
Het bedrijfsleven maakt zich vooral zorgen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest dat de wet een „lockdown voor nieuwe bedrijvigheid en de energietransitie” zal creëren.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vindt het „niet te geloven” dat het Europees Parlement signalen van bepaalde experts „negeert” en een voorstel voor de natuurherstelwet „er toch doorheen heeft geloodst”. Wel vindt LTO „het voorzichtig positief te noemen dat het voorstel in sterke mate is afgezwakt”.