Kerk & religie
Hhg Doornspijk-Nunspeet gaat eigen kerk bouwen

De hersteld hervormde gemeente Doornspijk-Nunspeet heeft definitieve plannen voor een eigen kerkgebouw.

Jan Kas
Impressie van het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente Doornspijk-Nunspeet. beeld Architectenbureau Born
Impressie van het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente Doornspijk-Nunspeet. beeld Architectenbureau Born

Deze maand wordt het ontwerpbestemmingsplan voor de nieuwe kerk ingediend bij de gemeente Elburg, zegt Bert Wittingen, secretaris van de kerkvoogdij. De kerkzaal krijgt een capaciteit van maximaal 850 zitplaatsen, inclusief de galerij. Onder de kerkzaal komen vier zalen voor gemeenteactiviteiten.

Na het ontstaan van de hersteld hervormde gemeente heeft de toenmalige commissie van bijzondere zorg in 2007 een voorziening getroffen voor gezamenlijk gebruik van de dorpskerk in Doornspijk voor een periode van 25 jaar door de hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland en de hersteld hervormde gemeente. De hervormde gemeente is eigenaar van de kerk, de hersteld hervormde gemeente medegebruiker. Deze regeling loopt in 2032 af. Daarom heeft het bestuur van de hersteld hervormde gemeente besloten tot een eigen kerkgebouw te komen.

Het beoogde bouwterrein aan de Zuiderzeestraatweg West, een voormalig tuincentrum, heeft de hersteld hervormde gemeente al sinds 2014 in eigendom. Daar is nu een kringloopwinkel van deze gemeente gevestigd. Driekwart van de opbrengst is bestemd voor de kerkbouw, een kwart gaat naar plaatselijke goede doelen.

Wanneer met de bouw van de nieuwe kerk wordt begonnen, is nog niet bepaald. „De voorziening loopt nog tot 2032 en de plannen vorderen gestaag, waarbij de bouwcommissie achter de schermen veel werk verzet”, aldus Wittingen.

Bij de totstandkoming van het ontwerp is veel aandacht besteed aan een goede inpassing op de locatie en aan overleg met omwonenden. Architect is Marco Born van architectenbureau Born uit Sommelsdijk. Het kerkbestuur is zich bewust van de gestegen bouwkosten. Daarom is naast de bouwcommissie een financiële commissie aangesteld.

De hersteld hervormde gemeente telt ruim 1300 leden. Op zondag zijn er rond de 800 kerkgangers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer