Dit verandert er per 1 juli: tanken duurder, kinderbijslag omlaag en minima krijgen meer
Het jaar is zaterdag weer doormidden. Dat betekent dat er een reeks nieuwe regels en wetten ingaat. In sommige gevallen gaan die pijn doen in de portemonnee van de burger.
Brandstofaccijns weer omhoog
Tanken wordt vanaf 1 juli flink duurder. De belastingverlaging op brandstof, die de overheid per 1 april 2022 instelde om de pijn van de explosieve stijgingen te verzachten, wordt gedeeltelijk afgebouwd. Dat betekent dat benzinerijders zo’n 14 eurocent per liter (excl. btw) meer gaan betalen. Dieselrijders zijn voor elke liter ongeveer 10 cent duurder uit. Naar verwachting wordt de rest van de accijnskorting volgend jaar afgebouwd, en wordt brandstof dus nog duurder.
Minima krijgen meer
Waar het minimumloon begin dit jaar al omhoogging met een nooit eerder vertoonde 10 procent, krijgt deze groep werkenden er vanaf 1 juli opnieuw geld bij: netto zo’n 2 procent, oftewel ruim 36 euro per maand. Met deze stijging komt het minimumloon op 1995 euro per maand te liggen. In 2021 verdienden in Nederland 439.000 werknemers het minimumloon. Meer dan de helft van deze mensen was 25 jaar of jonger. Verschillende uitkeringen, zoals de AOW en de bijstand, stijgen mee met het minimumloon.
Kinderbijslag wordt minder
Voor ouders met kinderen tot 18 jaar slecht nieuws: de kinderbijslag daalt met ongeveer 3 procent. Afhankelijk van de leeftijd scheelt dit zo’n 8 tot 12 euro per kwartaal per kind. De kinderbijslag wordt twee keer per jaar aangepast op de prijsontwikkelingen. Vorig jaar juli en januari dit jaar steeg de bijslag steeds met zo’n 8 procent. De huidige korting heeft vooral te maken met de daling van de energieprijzen, zo bleek eerder uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Plastic verder in de ban
Het wordt voor ondernemers verboden om gratis wegwerpbekers of -bakjes die (gedeeltelijk) van plastic zijn gemaakt te verstrekken. Bijvoorbeeld snackbarhouders moeten voor deze producten een toeslag rekenen, waarvan ze de hoogte zelf mogen bepalen. De overheid geeft wel richtlijnen mee; van 25 eurocent voor een plastic wegwerpbeker tot 50 cent voor een maaltijdverpakking en 5 cent voor bijvoorbeeld een sausdoosje. Daarnaast moeten ondernemers ook een herbruikbare optie aanbieden. Dat kan door borg te vragen voor verpakkingen, die de klant terugkrijgt bij inlevering, of door bezoekers zelf een verpakking mee te laten nemen. Eerder liet de branchevereniging voor snackbars al weten dit laatste niet te zien zitten. Vanaf zaterdag gelden de nieuwe regels voor afhalen en bezorgen, vanaf begin 2024 gaat de regel ook in voor eten dat in restaurants wordt genuttigd.
Huren omhoog
Mensen die een huis huren van de woningbouwvereniging, gaan vanaf 1 juli gemiddeld zo’n 2,4 procent meer betalen. De maximaal toegestane huurverhoging was 2,6 procent. Voor mensen die relatief weinig verdienen en veel huur betalen, wordt wonen juist iets goedkoper: wie meer dan 575 euro per maand aan huur betaalt en minder dan 120 procent van de bijstandsnorm verdient, krijgt een huurkorting. Deze groep betaalt gemiddeld 58 euro minder per maand.
Minder gokreclames
Billboards die mensen uitnodigen online een gokje te wagen zijn vanaf zaterdag verleden tijd. Op 1 juli worden dit soort reclames, evenals tv- en radiospotjes die online gokken aanprijzen, verboden. Online casino’s mogen dan alleen nog gericht adverteren, zoals op internet of via mailings. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat jongeren en kwetsbare groepen zich laten verleiden om te gaan gokken.
Geen online tabakverkoop meer
Vanaf 1 juli mogen tabakswaren en e-sigaretten online niet meer worden verkocht. Dit geldt voor zowel Nederlandse als buitenlandse winkels. Het verbod is een van de maatregelen die de overheid neemt om roken te ontmoedigen. Andere stappen die worden genomen zijn accijnsverhogingen, waardoor je ieder jaar 1 euro meer betaalt voor een pakje sigaretten, het verbod op smaakjes in e-sigaretten en het beperken van het aantal toegestane verkooppunten.
Nieuw pensioenstelsel
Het veelbesproken nieuwe pensioenstelsel, waar de Eerste Kamer onlangs mee instemde, gaat per 1 juli in. Er is eerst een overgangsfase van een aantal jaren, waarin werkgevers en werknemers afspraken maken en waarin pensioenfondsen zich voorbereiden op de overgang. Uiterlijk 1 januari 2028 zou het nieuwe stelsel definitief moeten ingaan. Het Nederlandse pensioenvermogen van honderden miljarden euro’s gaat dan van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes.