EconomiePrefab Beton Opleiding
Eerste mbo-opleiding prefab beton moet nieuwe vaklui opleveren

In Barneveld begint in september de eerste mbo-opleiding in Nederland voor de betonsector. Vijf bedrijven namen het initiatief. „Vaklui gaan met pensioen, er zijn kundige opvolgers nodig.”

Jan Kas
Sander van den Bosch, docent van de opleiding. „Vaklui gaan met pensioen, er zijn kundige opvolgers nodig.” beeld Erik van ‘t Land
Sander van den Bosch, docent van de opleiding. „Vaklui gaan met pensioen, er zijn kundige opvolgers nodig.” beeld Erik van ‘t Land

De eerste aanmeldingen voor de Prefab Beton Opleiding (PBO) zijn binnen. Er is plaats voor vijftien leerlingen. „We beginnen in ieder geval, ook al hebben we er minder‘’, zegt Sander van den Bosch, de docent van de opleiding. „Dit eerste jaar moeten we toch ontdekken of alles goed loopt en waar aanpassingen nodig zijn.”

Een mbo-opleiding was al langere tijd een wens van de vijf bedrijven die nu de aanzet gaven: Bosch Beton, G. van Beek en Zn. en Haprekon in Barneveld, Bisoton in Ede en Preco in Apeldoorn. Zij verwerken beton tot voorgefabriceerde producten als wanden, balken en vloerelementen voor gebouwen en kelders, viaducten, bruggen, sluizen en tunnels.

Van den Bosch (48): „Een enkel bedrijf had al een interne opleiding voor nieuwe medewerkers die van het vmbo komen. Een erkend diploma ontbrak echter. Met alleen scholen iets opzetten bleek heel lastig te zijn. Dan kom je in een ambtelijke molen terecht, waardoor het jaren duurt voordat je ministeriële goedkeuring hebt.”

BTO

Sneller soelaas bood de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO), een coöperatie van techniekbedrijven in de regio Foodvalley (Barneveld-Nijkerk-Ede) die samenwerkt met twee scholen, het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort. BTO verzorgt mbo-opleidingen of omscholing voor de elektrotechniek, de installatietechniek, de metaaltechniek en de mechatronica. „Een diploma, waarvoor BTO opleidt, spreekt ouders natuurlijk meer aan dan een eenvoudig certificaat”, stelt Van den Bosch. Ook zij-instromers zijn welkom bij de PBO.

Leermeester

De praktijkopleiding, die twee jaar duurt, betekent vier dagen in de week werken voor een van de bedrijven en één dag les. „Op begeleiding zetten we zwaar in. Iedere leerling krijgt bij het bedrijf waar hij werkt een eigen leermeester.”

In twaalf modules leren de deelnemers onder meer betonwerk uitvoeren, tekeningen vertalen in werk, bekistingen maken en plaatsen, wapening aanbrengen en prefab elementen plaatsen en zekeren. De PBO leidt op voor drie niveaus: assistent, betontimmerman en allround betontimmerman. Die laatste kan ook werk voorbereiden en minder ervaren collega’s begeleiden.

Voor de leerlingen is de opleiding gratis. De PBO neemt de kosten op zich en zorgt bovendien voor leermiddelen, een laptop, gereedschappen en werkkleding.

Zestig-plussers

De betonsector heeft dringend behoefte aan goed opgeleide medewerkers. Van den Bosch werkte zelf bij drie van de vijf bedrijven. „Bij zeker twee ervan lopen heel goede vakmensen rond die zestig-plusser zijn en binnen drie tot vijf jaar met pensioen gaan. Ze groeiden met de bedrijven mee, sommigen waren er al bij toen de sector van de grond kwam. Ze deden in diverse functies veel kennis en ervaring op. Voor hen is nu nog geen adequate vervanging.”

De ‘oude garde’ zag de betonwereld veranderen. „Lawaaiig, stoffig en zwaar, dat was het imago. Lawaai is er nu nauwelijks meer. Vroeger moest beton getrild worden om het goed verdicht te krijgen, dat is al lang niet meer zo. Daardoor heb je ook minder last van stof. En zwaar is het werk evenmin meer. Heel veel wordt nu machinaal gedaan.”

Toekomstperspectief is er volgens de docent voor de PBO-leerlingen zeker. „Prefab komt er steeds meer in. Afgezien van de funderingen wordt nog maar weinig beton op de bouwplaatsen zelf gestort. Zeker de verticale elementen als muren komen allemaal van de betonbedrijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer