Binnenland
Oorlog Oekraïne opnieuw centraal op Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag stond zaterdag opnieuw in het teken van de oorlog in Oekraïne. Er rolde zelfs een Pantserhouwitser door hartje Den Haag.

Koning Willem-Alexander nam het defilé af. beeld ANP, Koen van Weel
Koning Willem-Alexander nam het defilé af. beeld ANP, Koen van Weel

„De vrede in Europa heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer onder druk gestaan dan nu”, aldus premier Rutte in een toespraak bij de start van Veteranendag. Oorlog op het Europese continent was lange tijd onvoorstelbaar, aldus Rutte. „We voelden ons als samenleving zelfs zo veilig dat we dachten dat het misschien wel wat minder kon met Defensie. We hadden het mis.”

Rutte deed zijn uitspraken na een jaar van forse investeringen in Defensie. Bij de start van Rutte IV ging er 3 miljard euro extra naar de krijgsmacht en sinds de invasie van Oekraïne kwam daar structureel 2 miljard bij. Naar verwachting voldoet Nederland in 2025 aan de NAVO-norm.

Het was zaterdag een warme Veteranendag. Bij het defilé voor koning Willem-Alexander –dat stroever verliep dan anders– werden hoedjes en flesjes water uitgedeeld. Er liepen bijna 4000 veteranen en militairen mee – bijvoorbeeld ook veteranen in dienst van politie, douane of het Leger des Heils.

Bijzonder was de flypast van onder meer helikopters en F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht. De toestellen, die scherp aftekenden tegen een strakblauwe lucht, kwamen twee keer laag over de Hofvijver. Door het defilé was het verkeer in het centrum van Den Haag urenlang gestremd. Volgens Koos Sol, woordvoerder van de Nederlandse Veteranendag, stuit dit bij steeds meer bewoners op bezwaren.

Zorg

Eregast was de Oekraïense minister van Veteranenzaken Yulia Laputina. Ze was op uitnodiging van minister Ollongren van Defensie naar Nederland gekomen om te zien hoe de zorg voor veteranen bij Defensie is geregeld. Samen brachten ze samen een bezoek aan het Militair Revalidatiecentrum in Doorn waar gewonde Oekraïense militairen revalideren. Ollongren maakte bekend nog eens 1 miljoen euro extra vrij te maken om deze revalidatiesteun voort te zetten. Laputina zag met eigen ogen een Pantserhouwitser door hartje Den Haag rollen. Nederland en Duitsland leveren dit zware geschut aan Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer