BuitenlandWagner-huurlingen Rusland
Strafzaak tegen huurlingenbaas Wagner wegens oproep tot muiterij

De Russische veiligheidsdienst FSB opent een strafzaak tegen de Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin omdat hij zou hebben opgeroepen tot muiterij, meldt het Russische persbureau TASS. Kort daarvoor had de eigenaar van het Wagner-huurlingenleger wraak gezworen omdat het Russische leger zijn troepen in het bezette deel van Oekraïne zou hebben aangevallen.

ANP
Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, Jevgeni Prigozjin. beeld AFP, Telegram @concordgroup_official
Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, Jevgeni Prigozjin. beeld AFP, Telegram @concordgroup_official

Kort na de boodschap van Prigozjin had de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin al gemeld dat „de nodige maatregelen” worden genomen. Ook had het ministerie van Defensie de aantijgingen van de Wagnerbaas tegengesproken.

In een boodschap op het sociale medium Telegram claimde Prigozjin dat een Wagnerbasis zou zijn beschoten, waardoor een enorm aantal doden viel. Het kwaad moet worden gestopt, dreigde de Wagnerleider. Prigozjin klaagt al tijden steen en been over het gebrek aan steun uit Moskou voor zijn strijders in Oekraïne. Met zijn jongste uitlatingen heeft hij klaarblijkelijk een grens overschreden, nu de FSB een onderzoek begint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer