Binnenland
Monniksgieren in Arnhem adopteren jong van 15 dagen oud

Het koppel monniksgieren in Burgers’ Zoo in Arnhem heeft een jong van vijftien dagen oud geadopteerd. De jonge vogel is geboren in een Zuid-Franse dierentuin, maar werd daar uitgebroed in een broedstoof. De jonge gier wordt in de toekomst mogelijk in het wild uitgezet in de Gorges du Verdon in de Provence, aldus de Arnhemse dierentuin.

De monniksgier is de grootste roofvogel van Europa. De soort is kwetsbaar. Dierentuinen hebben samen een fokprogramma opgezet met als doel jonge gieren in het wild los te laten in hun oorspronkelijke leefgebied. Daarom is een broedstoof gebruikt voor een ei van monniksgieren in het Zuid-Franse dierenpark. Zo kan de jonge vogel opgroeien bij een ouderpaar dat niet aan hem verwant is om zo genetische variatie te krijgen in de gierenpopulatie.

Het Franse jong zou naar een gierenpaar in een dierentuin in België gaan, maar die vogels accepteerden het jong niet. Het gierenpaar in Arnhem had net een broedpoging zonder succes achter de rug en heeft het kleintje volgens de dierentuin enthousiast ontvangen. De Arnhemse gieren brengen het jong nu groot. Volgens Burgers’ Zoo hebben verschillende monniksgieren die in dierentuinen zijn opgegroeid al paartjes gevormd met wilde gieren. Daardoor gaat het nu beter met de populatie in Zuid-Frankrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer