Koninklijk Huis
Máxima en Mathilde genieten samen van muziek

De oranje bloemen zijn voor jou”, zegt koningin Mathilde tegen haar collega. Ze wijst naar de twee kinderen bij de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo. „Dat dacht ik al”, lacht Máxima. De Belgische koningin krijgt op haar beurt roze roosjes, de kleur van haar haarband.

beeld AFP, James Arthur Gekiere
beeld AFP, James Arthur Gekiere

Terwijl de twee koninginnen woensdagmorgen het opleidingscentrum voor musici bezoeken, volgen hun echtgenoten een eigen programma. Zij gaan naar het Aerospacelab, een start-up die ruimtedata levert aan de energiesector en logistieke bedrijven. Voor Máxima en Mathilde staat deze tweede dag van het staatsbezoek een gedeelde passie op het programma: muziek. Allebei vragen ze in eigen land aandacht voor het belang ervan. En allebei ontvingen ze kinderen op het paleis die hun muziekinstrument lieten zien en horen.

Terug naar Waterloo. De muziekkapel, in 1939 mede opgericht door de Belgische koningin Elisabeth, biedt een opleiding op hoog niveau aan jonge, veelbelovende musici van over de hele wereld. Zo treden een cellist uit Oekraïne en pianist uit Turkije op voor het koninklijke duo. Daarna wonen de twee een les bij van de Nederlandse violiste Hawijch Elders. Voor het oog van de twee koninginnen én tientallen camera’s instrueert haar Franse docent uitgebreid hoe ze Tsjaikovski nóg beter kan vertolken. Met een gedwee knikje volgt de violiste de aanwijzingen op.

19429517.JPG
Koningin Máxima en koningin Mathilde luisteren naar de Nederlandse violiste Hawijch Elders. beeld ANP, Remko de Waal

Oranje tintje

Na het muzikale uitstapje voegen koningen en koninginnen zich weer samen. In de orangerie van het Kasteel van Seneffe schuiven ze aan tafel voor een themalunch over watermanagement. Op het menu staan tong en asperges als voorgerecht, gevolgd door kalfsvlees en aubergine met mozzarella. Het dessert heeft een Hollands vleugje en oranje tintje: stroopwafel en sinaasappel.

De lunch is echter ook bedoeld voor serieuze zaken. Minister Dijkgraaf van Onderwijs zit naast koningin Mathilde en voor minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is een stoel naast koning Filip. En dat is niet voor niets, want bewindslieden zitten met een duidelijke opdracht aan de lunch. Een relatie opbouwen, een deal sluiten. Want als het gaat om samenwerking op het gebied van watermanagement, valt er nog werk te doen. Wateroverlast, droogte en vervuiling van PFAS vragen om een gezamenlijke aanpak.

Tekening

In Charleroi vindt ‘s middags, net als in Brussel, een volksbad plaats. Rijendik staat het publiek om de koningsparen te begroeten. „Vive le Roi!” „Vive la Reine!” roepen kinderen in koor. Op een schoolplein schuiven de koningsparen aan bij kinderen aan grote ronde tafels, bekleed met tekenpapier. De leerlingen kleuren, en na vijf minuten schuiven ze door, zodat er één grote tekening ontstaat. Koningin Máxima blijkt een aardig mondje Frans te kunnen. Ze communiceert probleemloos met de Walen.

De dag sluit af met de contraprestatie. Dit keer trakteert Nederland het gastland op een concert van het Amsterdam Sinfonietta, het enige professionele strijkorkest van het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer