Politiek

Kamer beoordeelt klimaatpakket: „totale gekte” of „heel trots”

Het oordeel dat de Kamer velde over het extra pakket klimaatmaatregelen van minister Jetten liep uiteen van „totale gekte” (PVV) tot „heel trots” (D66).

21 June 2023 14:49
Minister Jetten (Klimaat en Energie) verdedigde dinsdag in de Kamer zijn pakket met 122 extra klimaatmaatregelen. beeld ANP, Ramon van Flymen
Minister Jetten (Klimaat en Energie) verdedigde dinsdag in de Kamer zijn pakket met 122 extra klimaatmaatregelen. beeld ANP, Ramon van Flymen

De regeringspartijen staan achter het klimaatpakket; PvdA en GroenLinks vinden het onvoldoende. De Tweede Kamer debatteerde dinsdag met minister Jetten (Klimaat en Energie) over de 122 extra klimaatmaatregelen die hij twee maanden geleden presenteerde. De maatregelen komen bovenop het klimaatbeleid zoals vastgelegd in het coalitieakkoord.

„We zijn als VVD voor ambitieus en realistisch klimaatbeleid”, zei VVD-Kamerlid Erkens. „We zijn in ieder geval blij dat dit pakket grotendeels wegblijft van maatregelen die bedrijven zouden wegjagen of huishoudens financieel klem zouden zetten.”

GroenLinks en PvdA zijn van mening dat het pakket niet ver genoeg gaat. De partijen vinden dat klimaatbeleid een „systeemverandering” in gang moet zetten. Bedrijven en consumenten zouden zich zo moeten gedragen dat de grenzen van de aarde niet meer worden overschreden. Dat komt neer op minder energie-, grondstoffen-, land- en watergebruik, schetste GL-Kamerlid Kröger. Het aanvullend klimaatpakket zal daarvoor niet zorgen, denkt de partij.

Van der Plas (BBB) vroeg zich af of het klimaatbeleid niet té ambitieus is. Haar voornaamste zorg zit in de extra kosten die het beleid met zich meebrengt voor burgers, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van de eigen woning.

Aanvullend klimaatbeleid betekent voor CU-Kamerlid Grinwis oppassen voor zowel maakbaarheid als lijdelijkheid. „Aan maakbaarheid heb ik een broertje dood”, zei Grinwis. „Dat heeft, denk ik, alles met mijn achtergrond te maken. Als bevindelijke boerenzoon wist je je afhankelijk van God en het weer. Je had natuurlijk je verantwoordelijkheid te nemen, maar al te grote pretenties moesten worden gewantrouwd. Daarom heb ik nog steeds moeite met het zomaar opschrijven en uitspreken van grote doelen.” Echter, al te veel afgeven op de maakbaarheidsgedachte kent risico’s, stelde de CU’er. „Natuurlijk kunnen wij de aarde niet redden, maar dat mag niet leiden tot lijdelijkheid of zelfs apathie, of tot het relativeren of zelfs ontkennen van de crises waar de aarde mee te kampen heeft als gevolg van ons menselijk handelen.”

„Laat ik vooropstellen: ik waardeer de inzet voor het klimaat”, zei SGP-Kamerlid Stoffer. „Maar maakt liefde voor CO2-doelen niet blind voor de uitvoeringspraktijk?” Stoffer vreest dat voor iedereen onduidelijk is hoe het totaal aan klimaatmaatregelen uiteindelijk uitpakt. „Als heffingen exponentieel stijgen of je te maken hebt met zero-emissiezones terwijl elektrificatie niet mogelijk is door een vol stroomnet, wat moet je dan als ondernemer?”, aldus de SGP’er.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer