Politiekparlementvaria
Bij SGP waait stof op, bij CDA daalt het neer

De schorsing van SGPJ’er Mathijs van der Tang doet nogal wat stof opwaaien. Dat politieke conflicten niet tot blijvende verwijdering leiden, blijkt bij het CDA, waar Mona Keijzer weer op het politieke toneel verschijnt.

Mathijs van der Tang. beeld RD
Mathijs van der Tang. beeld RD

Het nieuws over de schorsing van Mathijs van der Tang als lid van de SGP-jongeren deed de afgelopen dagen nogal wat stof opwaaien. Het bestuur van de SGPJ kreeg lof toegezwaaid voor het besluit. Maar er was ook kritiek. Zo riep de Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde beginselen het SGP-hoofdbestuur op „deze misstap” van het SGPJ-bestuur ongedaan te maken.

Enige discussie ontstond er over de grond van de schorsing. Van der Tang voerde tegenover het Reformatorisch Dagblad aan dat zijn uitspraken over het weren van moslims uit Nederland de aanleiding waren, maar een bestuurslid verklaarde later dat die berichtgeving niet klopt.

Hoe zit het dan wel? De voorzitter van de SGP-jongeren, Rody van Heijst, wil het liefst niet reageren: „Ik wil dit binnenskamers houden.” Als het gaat over de toedracht wil hij alleen kwijt: „We hebben het besluit niet lichtvaardig genomen. We schorsen niet op basis van een enkele uitspraak.”

Welke eerdere uitingen of voorvallen het bestuur op de achtergrond zoal heeft laten meewegen, blijft dus nog even onduidelijk. Overigens is de schorsing tijdelijk en gedurende die tijd zullen er ongetwijfeld achter de schermen gesprekken plaatsvinden. Wordt dus vervolgd.

Keijzer

Dat politieke conflicten niet tot blijvende verwijdering hoeven te leiden, toont het CDA aan. Mona Keijzer, oud-staatssecretaris van Economische Zaken, gaat meewerken aan de opstelling van het Europees verkiezingsprogramma voor haar partij. Dat is best opmerkelijk: in 2021 kreeg ze nog op staande voet ontslag omdat ze zich in de Telegraaf kritisch had uitgelaten over de invoering van het coronatoegangsbewijs. Het CDA-smaldeel in het kabinet onder leiding van vice-premier De Jonge had er destijds geen behoefte aan voor haar in de bres te springen.

Omdat het ontslag plaatsvond in de tijd van de kabinetsformatie, had Keijzer ook een zetel in de Tweede Kamer voor het CDA. Ze besloot die op te geven, omdat ze geen splijtzwam wilde zijn. Kennelijk is het nu dus weer koek en ei. CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra twitterde vorige week: „Blij dat onze Mona Keijzer haar expertise bij de programcommissie voegt! Een verrijking voor het team.”

Zou dit een comeback betekenen voor Keijzer in de landelijke politiek? Zeg nooit ”nooit”…

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer