Binnenland
RMS: Molukse volk woedend over uitspraak Rutte

Het Molukse volk is woedend over de uitspraak van premier Mark Rutte dat Nederland „volledig en zonder voorbehoud” erkent dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd. Dat stelt althans de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS).

ANP
Volgens de RMS leiden de uitspraken van Rutte tot „grote onrust onder de vele Molukkers die achter de proclamatie van de Zuid-Molukse Republiek staan.” beeld ANP, Lex van Lieshout
Volgens de RMS leiden de uitspraken van Rutte tot „grote onrust onder de vele Molukkers die achter de proclamatie van de Zuid-Molukse Republiek staan.” beeld ANP, Lex van Lieshout

De Kamer debatteerde woensdag over het vorig jaar verschenen onafhankelijke onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië (1945-1950). In dat debat Rutte deed zijn uitspraken. „Wij zien de proclamatie als hèt historische feit”, zei Rutte. Hij gaat met de Indonesische president overleggen om te bezien hoe daar samen erkenning en invulling aan kan worden gegeven.

Maar juridisch verandert er niets, liet een woordvoerder van de premier na het debat weten. Nederland blijft juridisch vasthouden aan 1949 toen Nederland na een bloedige oorlog de macht overdroeg. „De soevereiniteit is in 1949 overgedragen. Dat kunnen we niet terugdraaien”, aldus de woordvoerder.

Volgens de RMS leiden de uitspraken van Rutte tot „grote onrust onder de vele Molukkers die achter de proclamatie van de Zuid-Molukse Republiek staan. De RMS werd op 25 april 1950 uitgeroepen en beroept zich onder meer op bepalingen van de Wet Soevereiniteitsoverdracht aan de Verenigde Staten van Indonesië die op 27 december 1949 in werking trad. Nederland droeg toen de soevereiniteit over aan de Verenigde Staten van Indonesië. Nadat de soevereiniteit was overgedragen heeft de Republiek de federatie met geweld geliquideerd. In het vervolg hierop is op 25 april 1950 de Republiek der Zuid-Molukken geproclameerd.”

Erkenning dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd betekent volgens de RMS dat „Nederland in strijd handelt met het charter van de soevereiniteitsoverdracht van 27 december 1949 en derhalve het internationaal recht schendt”. De erkenning van 17 augustus 1945 zegt de RMS-regering te ervaren als „de zoveelste aanval op het bestaansrecht van de RMS”. En gaat Nederland daadwerkelijk over tot juridische erkenning, dan legt de RMS-regering de kwestie voor aan de rechter, om te beoordelen of zo’n erkenning rechtmatig is, dreigt de RMS-regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer