Gelderland telt verreweg de meeste piekbelasters van Nederland. De provincie noemt de maandag bekendgemaakte uitkoopregeling een goede stap richting meer duidelijkheid voor de boeren.
„Agrarische ondernemers die willen, kunnen nu stappen nemen”, vindt gedeputeerde Peter Drenth. Zo’n 60 procent van de 3000 boeren die onder de piekbelastersaanpak vallen, heeft het bedrijf in Gelderland.
De Gelderse BBB-fractieleider Rik Loeters wijst erop dat er nog geen helderheid is over de regelingen voor boeren die door willen gaan en kiezen voor innoveren of extensiveren, dat is het houden van minder dieren per hectare. Ook vindt hij dat nog onduidelijk is of het gewenste natuurherstel wel wordt bereikt.
Het ZuidHollandse BBB-Statenlid Edwin Veldhuijzen, zelf melkveehouder, is kritisch op de uitkoopregeling. „Te ingewikkeld, foutgevoelig en niet vertrouwenwekkend.”
Overijssel maakt zich zorgen over het effect op het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Provincies moeten 1 juli een concept indienen van hun PPLG, waarin de plannen staan voor het behalen van de landelijke doelstellingen voor onder meer natuurherstel en stikstof. Overijssel ziet vooral in Salland mogelijkheden voor hoogproductieve landbouw, maar dat is ook juist het gebied waar veel bedrijven zitten die onder de landelijke piekbelastersregeling vallen. De provincie vreest voor „grote verwarring”, zegt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.
Natuurorganisaties
Natuurorganisaties zijn blij. „Een eerste lichtpuntje in dit zware dossier” noemen Natuur & Milieu en Natuurmonumenten de regelingen –voor piekbelasters (Lbv-plus) en ook voor andere boeren (Lbv)– die de overheid maandag bekendmaakte. De natuur „gaat gebukt onder de aanhoudende stikstofneerslag en kan niet langer wachten”.
Mobilisation for the Environment van milieuactivist Johan Vollenbroek, die veel stikstofprocessen aanhangig heeft gemaakt, voorspelt dat de piekbelastersregeling een „juridisch slagveld” wordt als blijkt dat niet genoeg boeren zich aanmelden.