EconomieKwestie
Reizen per trein best betaalbaar, als je er maar op tijd bij bent

Ik hoor veel over op vakantie gaan met de trein. Maar dat is toch veel duurder? Hoe pak ik dat aan en waar moet ik op letten om goedkoop te boeken?

Mariken Stolk
beeld iStock
beeld iStock

Als vuistregel geldt: losse tickets boek je vaak het makkelijkst en goedkoopst bij de spoorwegmaatschappij van het land waar je vertrekt, doorheen reist of arriveert. Voor het rondreizen door verschillende landen loont het om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Vroegboekers zijn vaak goedkoper uit.

Hoe lang van tevoren tickets beschikbaar komen en hoe de prijzen precies fluctueren, verschilt per vervoerder en per treinsoort. De goedkoopste tarieven vind je vanaf drie maanden tot drie weken voor vertrek.

Wees flexibel bij het boeken van de treinticket. Een treinticket voor dinsdag kan 200 euro kosten en voor woensdag maar de helft. Er kunnen zelfs grote prijsverschillen zijn tussen verschillende treinen op dezelfde dag.

Door te kunnen schuiven in je reisplanning bespaar je geld; vergelijk bijvoorbeeld de prijzen in het weekend met doordeweeks en mijd de spits. En bij lange afstanden: mijd zaterdagen en weekenden in het hoogseizoen.

Splits je reis

Soms pakt het goedkoper uit als je een treinreis met een of meer overstappen niet als een ticket voor het gehele traject boekt, maar in etappes opsplitst en bij verschillende aanbieders boekt. Neem niet zomaar genoegen met één prijs voor de hele reis, maar check of het goedkoper wordt door de verschillende etappes afzonderlijk te boeken.

En meestal is de prijs van een retourtje gelijk aan die van twee enkeltjes, maar dat gaat niet altijd op. Bijvoorbeeld voor de Eurostar zijn retourtickets veel voordeliger.

Plan je een treinvakantie van een week of langer, dan kom je al snel voordeliger uit met een treinpas. De bekendste is de pas van Interrail. Met een Global Interrail-pas reis je een aantal dagen, variërend van 4 tot 90 dagen voor een vast bedrag door 33 landen in Europa. Voor veel hogesnelheids- en nachttreinen moet je nog zit- of ligplaatsen reserveren, waar extra kosten aan verbonden zijn.

Reis je naar één land, dan is het boeken bij de spoorwegmaatschappij van het land waar je heen reist het goedkoopste.

Kanalen

Elke spoorwegmaatschappij heeft zijn eigen kanalen om tickets te verkopen; via loketten, kiosken, ticketautomaten en online via websites en apps. Eén overkoepelende organisatie of boekingssite, waar je in één keer alle tickets van alle Europese spoorwegmaatschappijen kan boeken, bestaat niet. Wel zijn er een paar die in de buurt komen. Op de site van Milieu Centraal vind je een volledig overzicht.

Voor de komende zomervakantie ben je te laat om nog goedkoop te boeken. Voor dit najaar ben je ruim op tijd.

De auteur is strategisch communicatieadviseur bij Milieu Centraal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer