Overijssel loopt ‘tegen grenzen aan’ met asielopvang
In de provincie Overijssel lopen gemeenten „tegen grenzen aan” wat betreft de opvang van asielzoekers. Overijssel heeft de opdracht gekregen om voor het einde van dit jaar 4081 opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Volgens een woordvoerster van het college van Gedeputeerde Staten is dat, in combinatie met de huisvesting van statushouders op de toch al zo krappe sociale woningmarkt, een enorme opgave die knelt.
„Signalen over lokale en regionale knelpunten worden regelmatig via gemeenten of landelijke overleggen aangekaart”, aldus de woordvoerster. „In Overijssel spannen gemeenten zich in om asielzoekers op te vangen en lopen daarbij ook tegen grenzen aan. De sociale woningmarkt staat steeds meer onder druk door de hogere taakstellingen voor gemeenten voor de huisvesting van statushouders, ook in relatie met de toenemende vraag van andere aandachtsgroepen voor dit woonsegment. Ook op het terrein van zorg en onderwijs gaat het knellen”
Volgens de provincie Overijssel willen gemeenten graag „buiten bestaande kaders” knelpunten aanpakken. Zo willen ze meer vrijheid om bij noodopvang onderwijs voor jongeren zo snel en goed mogelijk zelf te kunnen organiseren.
Limburgse gemeenten stuurden begin deze week met steun van de provincie een brandbrief aan het kabinet, waarin ze waarschuwen voor „ontwrichting van de samenleving” als het aantal asielzoekers niet wordt verminderd. Limburg zegt ook tegen de grenzen aan te lopen wat betreft de opvang van vluchtelingen. De provincie Gelderland liet dinsdag weten dat het steeds lastiger wordt om zorg en huisvesting te organiseren voor vluchtelingen die al een verblijfsvergunning kregen, zogenoemde statushouders.
Woensdag bleek dat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer het toch weer oneens zijn over de veelbesproken spreidingswet, een wetsvoorstel waarmee gemeenten worden verplicht (extra) asielzoekers op te nemen als ze dat niet vrijwillig doen. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten die wet moeten uitvoeren.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) riep alle Nederlandse gemeenten woensdag op om geen restricties te hanteren voor bepaalde asielzoekers, zoals alleenstaande mannen. Van der Burg dreigt asielzoekers „desnoods ongevraagd” toch te laten onderbrengen op opvanglocaties die beperkingen hanteren.
In Nederland zijn voor het einde van dit jaar ruim 75.000 opvangplekken voor asielzoekers nodig.