Brabants waterschap wapent zich tegen klimaatverandering
Een ‘klimaatrobuust waterlandschap’ is het belangrijkste doel dat vijf partijen hebben geformuleerd in een akkoord voor Waterschap Brabantse Delta, dat het water beheert in het westen van de Brabant. Het waterschap moet zich voorbereiden op zowel periodes van droogte als wateroverlast door extreem weer. Daarnaast moet het schap nieuwe zuiveringstechnieken gaan toepassen om „zeer zorgwekkende” stoffen uit het water te halen, zoals PFAS, drugs- en medicijnresten.
De coalitie van BBB, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk en Ongebouwd wil voorbereid zijn op calamiteiten door wateroverlast en gebieden daarna zo snel mogelijk herstellen. De maatschappelijke belangen wegen daarbij zwaarder dan de financiële, stellen ze. „Als een innovatie wellicht niet rendabel is maar op termijn wel maatschappelijk rendabel is, gaan we het wel doen.”
Het waterschap zoekt ook een grotere betrokkenheid van burgers. Zo zouden vrijwilligers kunnen worden ingezet voor dijkinspecties. Daarnaast wil het schap jongeren nadrukkelijker gaan betrekken bij het werk en bestuur van Brabantse Delta.
De verbetering van de biodiversiteit speelt eveneens een belangrijke rol in het akkoord. Het schap overweegt onder meer om schaapskuddes in te zetten op de regionale waterkeringen, zoals dijken, duinen en hoge gronden zoals de Brabantse Wal.
Brabantse Delta voorziet wel dat de kosten gaan stijgen, hoewel het schap daarvoor ook andere financiering dan belastingen wil vinden. „De stijgende kosten zijn ten gunste van onze taken, maar ook van de natuur, het milieu en de generaties na ons.”