Kerk & religie

Prof. Huijgen: NGK, wilt u alstublieft wel gereformeerd blijven?

Prof. dr. A. Huijgen stelde de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) vrijdagavond in de Utrechtse Jacobikerk twee vragen. Een ervan luidde: „Zou u alstublieft wel gereformeerd willen blijven?”

Redactie kerk
15 May 2023 10:55Gewijzigd op 15 May 2023 13:20
Viering van eenwording GKV en NGK, vrijdagmiddag in Utrechtse Singelkerk. Beeld Ruben Schipper
Viering van eenwording GKV en NGK, vrijdagmiddag in Utrechtse Singelkerk. Beeld Ruben Schipper

Prof. Huijgen, hoogleraar systematische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit, was als „kritische vriend” uitgenodigd om tijdens de viering van de eenwording van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Geformeerde Kerken het nieuwe kerkverband enkele woorden toe te voegen.

Ten overstaan van zo’n vijfhonderd belangstellenden stelde hij twee vragen. De eerste luidde: „Vergeten jullie alsjeblieft de ander niet?” Hij doelde daarmee onder meer op mensen „die niet blij zijn met deze hereniging, die wellicht helemaal niet mee willen gaan”. Erken alstublieft hun pijn, zei prof. Huijgen. „En neem mensen niet de maat die vasthouden aan een standpunt dat jijzelf ooit ook huldigde, maar nu hebt ingewisseld voor een ander standpunt.”

Bekering

Zijn tweede vraag luidde: „Zou u alstublieft wel gereformeerd willen blijven? In uw opvattingen? In uw levenswandel? Dat we de waarheid niet in pacht hebben, weten we tegenwoordig wel. Maar kennen we de waarheid nog? Niet als iets wat je in je zak hebt, maar als iets wat je voortdurend als genade van God moet ontvangen. Dat heeft te maken met omkeer, met bekering”, aldus prof. Huijgen.

De muzikale omlijsting van de avond werd vrijdag verzorgd door de muziekgroep Sela, met liederen als ”Samen in de Naam van Jezus” en ”Gij maakt ons één, Gij bracht ons tezamen”. Ook was er een ”Spoken word” door dichters Chanty Louis en trad er een dansgroep op.

Een „moment van verstilling” werd verzorgd door twee voorgangers: Melissa van der Kamp, geestelijk verzorger in een zorginstelling, en ds. Arie Reitsema, die jarenlang werkte in de Zulugemeenschap in Zuid-Afrika. De bejaarde predikant vertelde hoe hij vijftig jaar geleden al „een glimp” zag van de verandering die nu aan de orde is. „Samen met Herman Schilder, hoogleraar in Kampen, trok ik op zeker moment in Zuid-Afrika de vallei in. We kwamen bij een groep Zulu’s. Schilder zei toen dat hij namens de christenen in Nederland wilde spreken tot de christenen in Afrika. Mij raakte toen de impliciete belijdenis van christelijke eenheid door deze broeder. Maar wat heeft het lang geduurd voor we ook in Nederland tot daden kwamen”, aldus ds. Reitsema.

Zegenbeden

Tijdens de viering in Utrecht werden door vertegenwoordigers van andere kerken zegenbeden uitgesproken. Dat gebeurde onder anderen door ds. S.P. Roosendaal (Christelijke Gereformeerde Kerken) en door ds. M.C. Batenburg (Protestantse Kerk in Nederland). „Lieve broeders en zusters, moge de heilige, christelijke kerk, waarvan Jezus Christus alleen het Hoofd is, uit het Woord geboren zijn en in dat Woord blijven, opdat ze niet zal luisteren naar de stem van een vreemde”, zei ds. Roosendaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer