Israël, een verdeeld volk | Podcast Sprekend RD
Israël bestaat dit jaar 75 jaar. In al die 75 jaren heeft Israël te maken met externe dreigingen. En die lijken sterker te worden. Vijanden aan elke grens: Iran dat grote stappen zet in zijn nucleaire programma, terreuraanslagen, de internationale gemeenschap die steeds vaker vragen stelt bij de legitimiteit van Israël. Maar zit een andere grote vijand van de staat Israël niet veel dichterbij; de interne verdeeldheid? Dat is het onderwerp van deze podcast. Waar komt die verdeeldheid vandaan en wat verbindt de Israëliërs?
We spreken in de podcast met Richard Donk, buitenlandredacteur voor het Reformatorisch Dagblad, Midden-Oostendeskundige en kenner van de staat Israël is. Hij legt uit waar de onrust over gaat. “De wekelijkse protesten richten zich tegen de huidige regering en met name tegen de juridische hervormingen die ze wil doorvoeren. De angst onder bevolking is dat het karakter van de rechtstaat van Israël zal veranderen en dat Israël niet langer de enige echte democratie is in het Midden-Oosten en dat daarmee allerlei verworven rechten op het spel staan.” Maar geeft Richard aan: “Als de externe dreigingen toenemen, dan vormen de Joden, seculier en religieus, links en rechts, toch één front. Het voortbestaan van de Joodse staat zal altijd sterker zijn dan welke interne verdeeldheid ook.”
Magriet ten Kortenaar, die sinds 2016 in Israël woont, merkt dat er veel onrust is onder de bevolking. “Vaak na de sabbat gaan de mensen de straat op. Niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. Soms met dertig, maar soms ook maar met tien mensen.” Ten Kortenaar hoopt dat er een sterke, gelovige leider opstaat die het land Israël weet te leiden. Hoe kijkt Margriet naar de toekomst: “De Bijbel leert ons dat Israël tenslotte alleen komt te staan. Je weet vanuit de Bijbel wat er staat te gebeuren, maar je hoopt ook dat die dingen niet gebeuren. Maar God zorgt voor Zijn volk.”
Luister de podcast: