Politiek
Steun voor stikstoffonds blijft onzeker

Oppositiepartijen zeggen nog geen steun toe voor het wetsvoorstel dat het fonds voor onder meer stikstofreductie mogelijk moet maken. Spannend blijft dan ook of in de Senaat een meerderheid voor is.

Van der Plas (l.) en Van der Wal woensdag tijdens het debat over het wetsvoorstel voor het transitiefonds. beeld ANP, Phil Nijhuis
Van der Plas (l.) en Van der Wal woensdag tijdens het debat over het wetsvoorstel voor het transitiefonds. beeld ANP, Phil Nijhuis

De Tweede Kamer debatteerde woensdag opnieuw over de instellingswet. Voorafgaand had minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) bijna alle ingediende wijzigingsvoorstellen negatief beoordeeld. Zij was woensdag echter toeschietelijker. Een aantal voorstellen, afkomstig van diverse partijen, kreeg haar goedkeuring, al dan niet onder voorbehoud. Om het wetsvoorstel door de Senaat te loodsen, zal het kabinet steun van BBB of GroenLinks en PvdA moeten krijgen.

Aan het einde van het debat toonden oppositiepartijen zich echter nog niet tevreden. Ondanks de geste van Van der Wal blijft staan dat zij veel wijzigingsvoorstellen ontraadde. Diverse partijen zullen hun oordeel over het definitieve wetsvoorstel vermoedelijk laten afhangen van de vraag of wijzigingen die voor hen belangrijk zijn de eindstreep halen. Dat moet dinsdag duidelijk worden. De kans dat de door Van der Wal ontraden voorstellen het halen, is echter klein.

„Voor de finale beoordeling van onze stem en onze eventuele steun voor dit wetsvoorstel zullen wij kijken naar alle amendementen die ingediend zijn”, aldus Laura Bromet (GL). Roelof Bisschop (SGP) gaf aan dat de stemmingsuitslag van een van zijn wijzigingsvoorstellen van belang is voor de stemkeuze.

Ook Caroline van der Plas (BBB) blijft kritisch. „Nee, nog niet in deze vorm”, reageerde ze op de vraag of zij het wetsvoorstel steunt. De politica was woensdag echter ook positief. Van der Wal maakte duidelijk dat het aan de provincies is hoe zij de doelen –onder meer op het gebied van stikstof– gaan halen. Daarom wil ze niet vooraf geld reserveren voor het een of het ander. Van der Plas had een voorstel ingediend waarmee van de 24,3 miljard euro uit het fonds 10 miljard naar perspectief voor blijvende boeren gaat.

Wat als een provincie geld wil voor innovatie en niet met uitkoop aan de slag wil?, wilde Van der Plas weten. „Als de doelen onontkoombaar worden gehaald, vind ik dat prima”, aldus Van der Wal. Van der Plas: „Het kan dus zijn dat onze boeren in Nederland gewoon kunnen blijven met innovatieve technieken. Als de provincies daarvoor zorgen en er geld voor hebben, kunnen we onze boeren houden.” Dat is heel goed nieuws, vindt ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer