Buitenland
Dode Keniaanse sekteleden ook slachtoffer van orgaanhandel

De ruim honderd dode leden van een Keniaanse sekte die recent in massagraven zijn gevonden, waren slachtoffers van „georganiseerde misdaad”. Dat heeft minister Kithure Kindiki van Binnenlandse Zaken verklaard. Er was volgens de politie ook sprake van orgaanhandel.

ANP

Een aantal lichamen mist organen, blijkt uit autopsies. Om hoeveel personen het gaat, is niet duidelijk. Eerder werd bekend dat onder de doden veel kinderen zijn. Honger was in de meeste gevallen de doodsoorzaak, maar er zijn ook slachtoffers gewurgd, geslagen of gestikt.

De leider van de Good News International Church-sekte zit sinds halverwege april vast. Deze Paul Mackenzie zou zijn aanhangers hebben opgeroepen zichzelf en hun kinderen te verhongeren. Hij verklaarde dat de wereld op 15 april zou vergaan en dat zijn volgers als eersten naar de hemel konden.

De eerste graven werden vorige maand ontdekt in een bos bij de kustplaats Malindi. Tot dusver zijn ongeveer dertig graven gevonden en 112 mensen doodverklaard. De zoektocht naar lichamen is dinsdag na een periode van slecht weer hervat. Er wordt ook nog gezocht naar mensen die zich vermoedelijk in bossen hebben verstopt. Honderden mensen worden vermist.

De sekte werd in 2003 gesticht door de zelfbenoemde pastoor Mackenzie, een oud-taxichauffeur. Hij meldde zichzelf op 14 april bij de autoriteiten, nadat de politie na een tip het bos met massagraven was binnengegaan. De vondst van de massagraven heeft Kenia geschokt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer