Gedoe bij SGP-jongeren over nationalisme
Het rommelt weer binnen de SGP-jongeren. Dit keer geen onenigheid over de positie van vrouwen, maar over nationalisme. En de tweet van BBB-leider Caroline van der Plas over de het bezoek van de Oekraïnse president Zelensky roept links én rechts vragen op.
De jongerenafdeling van de SGP is in verlegenheid gebracht door een promotievideo van PowNed over de documentaire ”Rutger en de nationalisten”. In deze productie komt onder meer Mathijs van der Tang aan het woord. Ja, inderdaad dezelfde SGP-jongere die twee jaar geleden in het nieuws kwam met zijn opvattingen over de positie van mannen en vrouwen in de politiek.
Nu spreekt Van der Tang zich uit over de plek van moslims in de samenleving. In de promotievideo van PowNed stelt de oud-voorzitter van SGP-jongeren Vallei & Rijn: „Ik vind het de taak van de politiek om de christelijke gemeenschap hier te beschermen en dus ook moslims te weren.”
Dit citaat leidde tot een storm van kritiek op Twitter. Onder meer Maarten van Nieuw Amerongen, voormalig bestuurslid van de SGP-jongeren maakte een stevig statement: „Zorgwekkend dat een organisatie waarvan ik 3 jaar bestuurslid geweest ben prominent onderdeel is van een journalistiek productie over nationalisme. De quote van Mathijs van der Tang is zorgwekkend en maakt dat ik mijn lidmaatschap beëindig, als niet per direct tot schorsing wordt overgegaan.”
Vooralsnog is er nog geen sprake van schorsing. Wel plaatste het bestuur van de SGP-jongeren een verklaring op hun site: „We krijgen vragen n.a.v. de promotievideo van PowNed over de documentaire ‘Rutger en de nationalisten’. Zonder nu de inhoudelijke discussie op te zoeken, willen we benadrukken dat de geïnterviewde persoon niet namens SGP-jongeren spreekt.”
Het bericht van Van Nieuw Amerongen leidde overigens ook weer tot ophef. Tom de Nooijer uit Oldebroek noemt de oproep om Van der Tang te schorsen „lager dan laag”.
De SGP-jongeren moeten dus weer de nodige plooien zien glad te strijken.
Van der Plas
BBB-leider Caroline van der Plas heeft niet alleen vanuit linkse hoek kritiek gekregen op de tweet waarin ze aankondigde op 4 mei niet bij de ontmoeting met de Oekraïnse president Zelensky te zijn. Het rechtse opinieweekblad Elsevier stelde dat Van der Plas historisch gezien roomser is dan de paus. Dodenherdenking is een avondtraditie. Het bezoek van Zelensky schond geen enkel protocol, aldus het blad.
Elsevier-columnist en ex-GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil gaf de BBB-leider een gratis advies: „Als je premier wil worden, moet je sociale media links laten liggen. Een staatsvrouw schoffeert Zelensky niet en is niet de hele dag aan het bekvechten met mafklappers op Twitter.”
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken in Den Haag.