MuziekPodcast Sprekend RD
Tien dingen die je wilt weten over de Psalmberijming van 1773 | Podcast Sprekend RD

Psalmmelodieën stammen af van straatwijsjes, oorspronkelijk zong men de psalmen niet-ritmisch, in de kerk wordt driekwart van het psalmboek gezongen. Over de psalmberijming van 1773 bestaan, precies 250 jaar na het ontstaan, nog steeds hardnekkige mythes. In de nieuwe aflevering van Sprekend RD geeft muziekredacteur Jaco van der Knijff antwoord op tien prangende vragen rond de jubilerende berijming.

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Zo vertelt Van der Knijff onder meer dat in 1773 geen geheel nieuwe berijming werd gemaakt; de samenstellers kozen uit drie dichtbundels die al veel ouder waren. En hij haalt psalmen voor het voetlicht die bijna nooit gezongen worden – zoals psalm 114. Hoe die klinkt? Van der Knijff zingt het voor in de aflevering. Verder komen twee lezers aan het woord die vertellen wat zij zelf met de psalmen van 1773 hebben.

Rond het jubileum van de berijming van 1773 bracht het Reformatorisch Dagblad al diverse artikelen uit. In mei worden een tweetal psalmzangavonden en een koorscratchdag georganiseerd. In deze aflevering van Sprekend RD tien vragen rond de berijming van 1773 die tot nu toe wellicht onbeantwoord bleven.
Luister de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer