Urkers willen met pioniersplek licht verspreiden in polderdorp Bant
Drie kerken verrezen er ooit in Bant. In één daarvan hebben op zondag nog erediensten plaats. Intussen zoekt pioniersplek Hart voor Bant nieuwe wegen om in dit dorp het licht van het Evangelie te verspreiden.
Wie komend vanuit Urk het dorp Bant binnenrijdt, kan niet om de Bantsiliek heen. Aan de rand van het dorp in de Noordoostpolder springt het kerkgebouw meteen in het oog. De voormalige rooms-katholieke kerk, gebouwd in 1956, wordt tegenwoordig gebruikt door de protestantse gemeente.
Aan de andere kant van het dorp ligt, veel minder opvallend, de vroegere gereformeerde kerk. Deze is sinds 2004 voor een deel in gebruik als woning. Binnen, in een zaaltje, herinnert een gedenksteen aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Op 18 september 1954 plaatste ds. B.J. Aalbers, de eerste predikant van de gereformeerde kerk in Bant, de steen met het opschrift: ”Zijns was de zee in kracht, Zijns ’t nieuwe land in pracht, Bouw hier o Heer Uw kerk, maak tot dit werk ons sterk”.
Op een middag in april nemen Meindert Kramer (63) en Alie de Boer (56) uit Urk plaats aan een lange tafel in het zaaltje, waar wellicht ooit catechisanten zaten. Ze vertellen dat hier in maart de eerste brunch plaatshad, georganiseerd door Hart voor Bant. Er kwamen vijftien tot twintig dorpsbewoners op af. „Aan het begin staken we een kaars aan als teken van Gods aanwezigheid in ons midden”, zegt Kramer.
Buitenbieb
Pioniersplek Hart voor Bant is ontstaan vanuit de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Urk (Ichthus). Kramer en De Boer vertellen dat een grote groep Urker gereformeerden in 2003 de Gereformeerde Kerken verliet en zich aansloot bij de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Zo ontstond de Ichthus-gemeente, waarvan ds. W.N. Middelkoop de eerste predikant werd. „Hij wilde niet alleen een nieuwe gemeente opbouwen, maar ook licht verspreiden in de polder”, zegt De Boer. Lange tijd heeft dat idee „gesluimerd”, vult Kramer aan, maar de afgelopen jaren kreeg het steeds meer vorm.
De Urker cgk zocht allereerst contact met de protestantse gemeente in Bant, maar dat leidde niet tot samenwerking, zeggen Kramer en De Boer, die met twee anderen het pioniersteam vormen. In 2019 belden vrijwilligers aan bij inwoners van Bant met een enquête. De Boer: „Dat was een mooie opening om met mensen in gesprek te komen. Uit het onderzoekje kwam onder meer naar voren dat nogal wat bewoners, vooral ouderen, eenzaam zijn.”
Hoewel de periode die volgde allerlei beperkingen kende vanwege corona, ontstonden er juist toen diverse initiatieven, zegt De Boer. Zo bezorgden vrijwilligers –coronaproof– vis bij dorpsbewoners, „om te laten zien dat we aan hen dachten”. Ook plaatsten ze een buitenbieb met diverse boeken, achter de voormalige gereformeerde kerk. Met Kerst gingen leden van de kerngroep met hun kinderen zingend langs de deuren en deelden ze op straat chocolademelk uit.
Bevrijdingsfeest
In december 2022 werd Hart voor Bant officieel een pioniersplek binnen de CGK. Kramer schat dat van de 1500 dorpsbewoners er ongeveer 200 naar een kerk gaan, vooral buiten Bant. „Dat betekent dus dat er 1300 buitenkerkelijken zijn.” De Boer: „Steeds minder kinderen in dit dorp horen nog Wie Jezus is en wat Pasen betekent. Dat is aangrijpend.” Kramer: „In die omgeving mogen wij zaaien.”
In de gemeente Urk-Ichthus groeit de betrokkenheid, merken de pioniers. Zo nam een jongerengroep recent het initiatief om de dag voor Pasen ontbijtpakketjes te bezorgen bij inwoners van Bant. In de mandjes zaten brood, eieren, vruchtensap en een Nieuwe Testament.
Deze woensdag –3 mei– organiseert Hart voor Bant een Bevrijdingsfeest in het dorp. Op het programma staan onder meer een kinderclub, waarin het Bijbelverhaal van Daniël in de leeuwenkuil aandacht krijgt, een koffiemoment en een barbecue. De pioniers en betrokken vrijwilligers hopen dat door dergelijke initiatieven de contacten met dorpsbewoners groeien. De Boer: „Het is belangrijk dat mensen gezien worden. Denk aan Zacheüs. Jezus zag hem allereerst en sprak hem daarna aan.”
De pioniers willen niet te ver vooruitkijken, maar Kramer hoopt dat er op termijn een gemeenschap ontstaat waar mensen zich thuis voelen en die ook christelijke samenkomsten belegt. „We zoeken biddend naar wegen om het Evangelie op een goede manier ter sprake te brengen.”