De voorjaarsnota is onnavolgbaar en onleesbaar en daardoor is een goed politiek debat hierover niet mogelijk, beklaagt de PvdA. Minister Sigrid Kaag (Financiën) stuurde de aangepaste begroting vrijdag naar de Tweede Kamer en schoof hierin met miljarden om financiële tegenvallers op te vangen. De oppositie reageert kritisch op de aangekondigde bezuinigingen.
„Technisch de slechtste die ik in 10 jaar zag”, zegt Henk Nijboer (PvdA) over de voorjaarsnota. Hij beklaagt onder meer dat 28 miljard aan klimaatmaatregelen er niet in zijn verwerkt. Hij merkt ook op dat de nota „vol kasschuiven” staat. Dat betekent dat begrote uitgaven worden doorgeschoven naar een volgende periode. Alleen al op de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties telt hij er vijftien. Nijboer vraagt Kaag om een „nieuwe, complete, leesbare” voorjaarsnota.
Fractieleider Lilian Marijnissen van de SP vindt dat het kabinet heeft gekozen voor de verkeerde prioriteiten. „Ondanks dat de winsten van bedrijven de afgelopen 20 jaar nooit zo hoog waren, groeit aantal mensen in armoede”, zegt ze op Twitter. Ook Laurens Dassen van Volt vreest dat armoede en werkloosheid zullen toenemen door het pakket.
„Tijd dat dat het parlement een grens trekt en de regering terug fluit: geen verdere verschraling van onze voorzieningen, maar eerlijk belasten van winst, vermogen en vervuiling”, twittert fractieleider Jesse Klaver van GroenLinks.
Geert Wilders van de PVV vindt het niet kunnen dat het kabinet 8,7 miljard euro uittrekt om de toename van asielzoekers te financieren. „Bovenop de ontelbare miljarden die ze ons al hebben gekost.”
VVD’er Eelco Heinen noemt de aangekondigde bezuinigingen „onvermijdelijk” en „slechts een eerste stap op weg naar gezonde overheidsfinanciën”. Hij denkt dat in de toekomst nog veel meer moet worden bespaard, misschien wel 10 tot 20 miljard euro. „De tijd van gratis geld is echt voorbij.”
Wieke Paulusma van coalitiepartij D66 wijst op de voor haar positieve punten in de voorjaarsnota. Zo vindt het Kamerlid het „zeer terecht” dat het eigen risico in de zorg niet is verhoogd. Ook juicht ze toe dat zorgmedewerkers met langdurige covid een vergoeding krijgen.
„Solide overheidsfinanciën en een fatsoenlijk huishoudboekje voor huidige en volgende generaties vragen om het beperken van de uitgaven”, zegt Evert Jan Slootweg (CDA) over de bezuinigingen. Hij vindt het goed dat Defensie hierin wordt ontzien.