Kerk & religie

Ds. Van Ruitenburg op bondsdag VBGG: Dankoffer krijgt waarde als het op het Brandoffer ligt

Onze dankoffers moeten op het brandoffer Christus liggen. Alleen dan hebben zij waarde. Dat zei ds. C. van Ruitenburg dinsdag tijdens de bondsdag van de Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten (VBGG).

Redactie kerk
18 April 2023 17:24Gewijzigd op 18 April 2023 18:41
De Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten (VBGG) hield dinsdag in de Adventkerk te Veenendaal de 76e bondsdag rond het thema ”Een offer des lofs”. De vrouwenbond sloot er de jubileumactie af. beeld RD, Anton Dommerholt
De Vrouwenbond Gereformeerde Gemeenten (VBGG) hield dinsdag in de Adventkerk te Veenendaal de 76e bondsdag rond het thema ”Een offer des lofs”. De vrouwenbond sloot er de jubileumactie af. beeld RD, Anton Dommerholt

De ongeveer 1700 bezoekers stonden stil bij het thema ”Een offer des lofs”. De 76e bondsdag werd gehouden in de Adventkerk van de gereformeerde gemeente te Veenendaal. De kerk was na drie bondsdagen met soms strenge coronabeperkingen voor het eerst weer grotendeels gevuld tijdens de bondsdag.

Centraal op de dag stonden Hebreeën 13:15 en 17. Ds. C. van Ruitenburg (Tholen) sprak over Hebreeën 13:15: „Laat ons dan door Hem altijd Gode opofferen een offerande des lofs, dat is, de vrucht der lippen, die Zijn Naam belijden.”

Alle offers in het Oude Testament wijzen heen naar Christus en Zijn offer, zo zei de predikant. „Calvijn zegt: De offers zijn het Evangelie van het Oude Testament.”

Het lofoffer is een van de drie dankoffers, „dus niet om te verzoenen, maar speciaal om God dank toe te brengen”, zo legde hij uit. „Het lofoffer was een vrijwillig offer in tegenstelling tot het zondoffer.”

Hoe zou dat vandaag zijn, zo vroeg ds. Van Ruitenburg. „Zouden er nu nog heel veel lofoffers gebracht worden? Is er een ware behoefte de Heere te danken voor alles wat Hij geeft en gegeven heeft?”

Een Israëliet die een lofoffer bracht moest zelf een rein dier kiezen, zonder gebrek eraan. „Dit dier moest geslacht worden recht tegenover het brandofferaltaar. De priesters vingen het bloed op en sprengden dat rond het altaar. Het vet en de vette delen werden op het brandaltaar gelegd, óp het brandoffer. Dus het dankoffer komt op het brandoffer te liggen en wordt samen daarmee geheel verteerd.”

Er kunnen door de mens geen dankoffers gebracht worden zonder het offer van Christus, zo zei ds. Van Ruitenburg. „Dat leert ons dat al onze offers met zonden bevlekt zijn. Dat ware dankbaarheid niet bij ons te vinden is.”

Tegelijk ligt er troost in het offer van Christus voor Gods kinderen, zei de predikant. „Troost voor mensen die geleerd hebben dat ze zulke biddeloze en dankeloze mensen zijn. Wat een troost dat er dan een Offer is gebracht op Golgotha. Het Offer Dat Zichzelf heeft laten slachten en waarin alles, alles, werkelijk alles te vinden is. Is dat nu ook uw beleving?”

Weldadigheid

Ds. A. Schot (Nunspeet) sprak dinsdagmorgen over Hebreeën 13:16: „En vergeet de weldadigheid en de mededeelzaamheid niet; want aan zodanige offeranden heeft God een welbehagen.” „Dan gaat het over het beoefenen van naastenliefde. Daarbij gaat het niet alleen om woorden, maar ook over daden.”

In de tekst gaat het om twee woorden: „weldadigheid” en „mededeelzaamheid”. „Deze woorden leggen verschillende accenten. Weldadigheid wijst op weldoen in het algemeen, gericht op armen te ondersteunen.” Ds. Schot wees als voorbeeld onder meer op het werk dat in de gaarkeukens in de Oekraïne gedaan wordt. „Waar tientallen mensen verschillende keren per week een maaltijd nuttigen. Ook de prijzen stijgen; jonge mensen trekken weg of worden naar het front gestuurd, ouderen blijven achter, en ook oorlogsweduwen.”

Het woord „mededeelzaamheid” legt een ander accent, aldus ds. Schot. „Daarbij gaat het vooral over middelen die gegeven worden aan medegelovigen. We moeten vooral denken aan de zaken die nodig zijn in het licht van Gods Koninkrijk, de verbreiding van Gods Woord.” De predikant vertelde hoe hij hoorde dat in Oekraïne er veel verzoeken zijn om te evangeliseren in gevangenissen, strafkampen, maar ook in verzorgingstehuizen.

Waarom zegt de apostel dat een christen deze daden niet moet vergeten, vroeg de predikant. „Omdat het nogal eens vergeten wordt. En omdat de Heere er een welbehagen in heeft.”

Geen koor

De musici Cor en Katja Ploeg-Vinogradskaya vertolkten tussen de twee lezingen door en ook in het middagprogramma samen met een paar Oekraïense vluchtelingen Oekraïense geestelijke liederen, onder andere over Christus, de opstanding en de pijn van de oorlog. Het echtpaar Ploeg viel plotseling in omdat een koor van Oekraïeners een dag voor de bondsdag afzegde. Katja Ploeg-Vinogradskaya is afkomstig uit Oekraïne. Cor Ploeg vertelde kort hoe het leven van zijn familie vorig jaar februari bij het begin van de oorlog opeens „180 graden omdraaide”.

Presidente

Waarnemend presidente E. Martinu-Hol gaf aan het begin van de bondsdag aan dat zij „liever niet op deze plaats had gestaan”, verwijzend naar het onverwachtse vertrek van presidente M.A. Heikoop-Gorter eerder deze maand. „Dit heeft ons allen diep geraakt: de pijn, de verwarring en het verdriet; voor mevrouw Heikoop, voor de vrouwenbond, voor u als verenigingen. Niemand heeft dit gewild, niemand heeft dit gezocht. Onze verslagenheid hierover verzwijgen wij niet. Het wijst ons op de soms zo onbegrepen Godsregering.” Martinu vroeg om gebed, „in stilte en ootmoed”. Het bondsbestuur hoopt „kracht van de Heere” te krijgen naar de toekomst toe. In september wordt een nieuwe presidente uit het zittende bestuur gekozen.

Voorzitter ds. A. Verschuure (Genemuiden) opende de middagbijeenkomst met een meditatie over de openbaring van de Christus aan de Emmaüsgangers naar aanleiding van Lukas 24:25-32. Hij wees erop dat de twee mannen aanvankelijk blind en doof waren voor wat er op Goede Vrijdag en Pasen was gebeurd, maar dat hun harten wel brandende werden. „Deze mannen worden op de weg onderwezen. God maakt hun dove oren open. Hij gaf profetisch onderwijs over Zijn priesterlijk werk.”

Het hart van een mens is van nature koud. „Als een steen. Wat kan ons hart echter ook branden van boosheid, opstand, jaloezie. Maar werd uw hart door de kracht van Gods Geest al brandende gemaakt? Dan mag u op Hem zien, de opgestane Levensvorst, Die verzoening aanbracht bij de Rechter.”

Jubileumactie

De jubileumactie –de VBGG bestond afgelopen jaar 75 jaar– heeft in totaal een bedrag van 274.698,04 euro opgebracht, zo maakte waarnemend presidente Martinu-Hol dinsdagmiddag met behulp van verschillende betrokkenen bekend. Met de actie brachten de vrouwenverenigingen geld bijeen voor mensen met een beperking in Oekraïne, Nigeria en op de Westbank (Israël). „Het is boven alle verwachtingen”, aldus Martinu.

De helft van het bedrag gaat naar het deputaatschap Bijzondere Noden en de andere helft wordt via het deputaatschap Israël van de Gereformeerde Gemeenten aan de doelen besteed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer