Binnenland
Bergkamp: Rapport laat zien hoe Kamer veilige werkplek kan worden

Door het „unieke” onderzoek naar sociale veiligheid in de Tweede Kamer, weten we nu waarmee we aan de slag kunnen gaan, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een eerste reactie. „Ik denk dat het rapport een hele grote spiegel zou moeten opleveren van wat we met elkaar kunnen doen om de situatie veilig te krijgen voor een grote minderheid.”

ANP

In een maandag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Utrecht staat dat een grote minderheid in meer of mindere mate grensoverschrijdend gedrag van andere Kamerbewoners ervaart. Het gaat dan bijvoorbeeld om roddelen, discriminatie en pesten, maar ook om druk om regels te schenden. Vooral de ambtelijke top en Kamerleden zouden zich er schuldig aan maken.

„Voor het eerst weten we nu wat er speelt in deze organisatie”, zegt Bergkamp. Het was al langer bekend dat er spanningen zijn tussen politiek en ambtenarij, maar daarover is nu meer duidelijkheid. De problemen moeten gezamenlijk worden aangepakt, benadrukt ze. Daar wordt de komende tijd over gesproken, ook met de onderzoekers.

In de Kamer gaat de griffier over de ambtenaren, de fracties over hun medewerkers en het presidium (dagelijks bestuur van de Kamer) heeft een toezichthoudende rol. Bij grensoverschrijdend gedrag is het vaak onduidelijk waar slachtoffers terechtkunnen. Als een Kamerlid over de schreef gaat, is er een „lacune” in de afspraken. „Dat wordt ook onderwerp van gesprek.”

De cultuur in de Kamer moet volgens Bergkamp veranderen. „Het gaat niet alleen om regels en beleid.” Zaken moeten bespreekbaar worden, leidinggevenden moeten open staan voor feedback. Later deze zomer komt er een uitgebreide reactie op het rapport. De voorzitter zegt „gemotiveerd” te zijn om de problemen aan te pakken.

Vorig jaar kwamen meldingen naar buiten dat er tijdens het voorzitterschap (2016-2021) van Khadija Arib een onveilige werksfeer in de Tweede Kamer was geweest. Het feitenonderzoek hierover is nog bezig. Bergkamp wilde niet op die kwestie ingaan. Arib heeft de Kamer inmiddels verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer