Binnenland
Hamer kritisch over reactie Bergkamp op rapport wangedrag Kamer

Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer is niet onder de indruk van de reactie van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp op een rapport over sociale onveiligheid in het parlement. Zij zegt in Op1 dat Bergkamp zich duidelijker had kunnen uitspreken, ook over haar eigen verantwoordelijkheid.

ANP

Uit maandag gepubliceerd onderzoek blijkt dat een op de drie mensen die in de Tweede Kamer werken, weleens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Vooral Kamerleden en ambtelijk leidinggevenden worden daarvan beschuldigd.

Hamer wijst erop dat de ambtelijke top en het presidium, waar Bergkamp deel van uitmaakt, verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het Kamerpersoneel. De Kamervoorzitter had volgens haar „echt een heel belangrijk statement” kunnen maken door te zeggen: „ik trek het me aan”.

Maar Hamer stelt vast dat Bergkamp en andere direct betrokkenen „zich een beetje verstoppen” door te zeggen dat nu niet duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Bergkamp zei al vaker dat arbeidsrelaties in de Kamer soms ingewikkeld zijn. Fractiemedewerkers bijvoorbeeld zijn niet in dienst van de Tweede Kamer, maar van de partijen.

Hamer spreekt daarentegen van een „overzichtelijk geheel”. Het presidium en de ambtelijke top zijn immers verantwoordelijk voor het Kamerpersoneel, de fractievoorzitters voor wat er in de fracties gebeurt. „Die zouden ook bij elkaar kunnen gaan zitten om beleid te maken.”

De Tweede Kamer heeft volgens Hamer een voorbeeldfunctie, omdat juist daar wetten worden gemaakt tegen grensoverschrijdend gedrag. „Het is toch een beetje; verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer