Actieweek voor scholen: „We mogen ellende Oekraïne niet vergeten”
De aandacht voor de oorlog in Oekraïne verslapt, vindt Esther Huijser (47) uit Ridderkerk. „We mogen de ellende niet vergeten.” Daarom organiseert ze een actieweek voor scholen.
Het begon met een idee voor Ridderkerkse scholen, maar groeide uit tot een landelijke actieweek die duurt van 17 tot 21 april. Meer dan 50 scholen en ruim 13.000 leerlingen doen mee.
Hoe kwam u op het idee voor deze actieweek?
„Ik ben een tijdlang eindverantwoordelijke geweest voor noodopvang De Haven in Ridderkerk. We vingen daar met vrijwilligers uit allerlei kerken meer dan 200 Oekraïense vluchtelingen op in het pand van een oude fietsenwinkel. Na een aantal maanden verhuisden de Oekraïners naar tijdelijke woningen elders in Ridderkerk.
Toen die intensieve periode achter de rug was, kwam ik op het idee om een actieweek voor scholen op te zetten. Door mijn betrokkenheid bij De Haven ken ik veel Oekraïners persoonlijk en ik heb korte lijntjes met hulpverleners. De verhalen die ik van vluchtelingen en hulporganisaties hoor over de ellende in Oekraïne motiveren mij. Verdriet, pijn en onzekerheid bepalen nog steeds het leven van veel Oekraïners.”
Wat is het doel van de actieweek?
„Bewustwording. Ik zie dat veel Nederlanders oorlogsmoe zijn een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne. Ik merk dat de oorlog ook bij veel kinderen op school minder leeft. Maar we mogen de moeilijkheden daar niet vergeten. Er gebeuren nog steeds de meest gruwelijke dingen op een paar uurtjes vliegen van Nederland. De oorlog is eigenlijk in onze achtertuin.
Ik hoop dat door de actieweek alle leerlingen en hun ouders weer stilstaan bij de strijd, de slachtoffers en de ellende. Zoveel mensen in Nederland hebben niet door hoe goed ze het hebben. Nederland is een van meest welvarende landen ter wereld. Als er bewustwording is, dan komt het geld vanzelf. En dat is ook keihard nodig.”
Met wie organiseert u deze actie?
„Met een groep vriendinnen die ook betrokken was bij het organiseren van de noodopvang. Zij helpen mij met het benaderen van scholen en het geven van gastlessen. Voor die lessen trekken we het hele land door met een ziekenhuistruck. Leerlingen mogen onder meer een kijkje nemen in de vrachtwagen die is ingezet om gewonden te vervoeren bij de frontlinie in Oekraïne. De kinderen zijn onder de indruk als ze op een brancard mogen liggen in een vrachtauto waar kortgeleden nog zeventien gewonden in werden vervoerd.
Ook vier hulporganisaties zetten de schouders eronder. Kom over en help, Stichting Vrienden van Zjitomir, Stichting OGO en Christian Refugee Relief ontvangen niet alleen de opbrengst van de actieweek, maar ze gaan bijvoorbeeld ook mee met de gastlessen om hun ervaringen te delen met de leerlingen. De vier christelijke organisaties bieden elk op hun eigen manier al jarenlang hulp aan de bevolking in Oekraïne.
Tot slot heeft een aantal ambassadeurs een videoboodschap ingesproken voor onze website. De Tweede Kamerleden Mirjam Bikker en Kees van der Staaij bijvoorbeeld. Maar ook voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif.”
Hoe ziet de actieweek eruit?
„Veel leerlingen zijn al begonnen. Zo hebben we van een aantal scholen de collecteopbrengst van de paasviering ontvangen. Verder organiseren scholen door het hele land –van Drachten tot Vlissingen– activiteiten zoals een kleedjesmarkt, sponsorloop, bruidsmodeshow of bingomiddag. Jongens en meiden verkopen stroopwafels, snoeprollen en bolussen of organiseren een statiegeldactie.
Het is overweldigend om te zien wat scholen allemaal op touw zetten. Op 19 mei sluiten we de actie af met een concert in de Laurenskerk in Rotterdam. Daar maken we het eindbedrag bekend.”
Wat doen jullie met het geld?
„De opbrengst wordt verdeeld onder de vier organisaties. Zij gebruiken het voor noodhulp, wederopbouw, onderwijs en evangelisatie in Oekraïne. Ik heb met hen afgesproken dat het geld niet jarenlang op de plank mag blijven liggen. Elke euro voelt voor mij als een verantwoordelijkheid. De nood is hoog.”
Esther Huijser, organisator van de landelijke actieweek van scholen voor Oekraïne