Buitenlandlek pentagon
Pentagon verder in verlegenheid na arrestatie militair

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, is in grote verlegenheid gebracht nu blijkt dat een 21-jarige militair met een lage rang kon beschikken over (top)geheime documenten en die op internet heeft gezet.

Het Pentagon in Washington. De Amerikaanse legertop is ernstig in verlegenheid gebracht na het lekken van topgeheime documenten. beeld EPA, Jim Lo Scalzo
Het Pentagon in Washington. De Amerikaanse legertop is ernstig in verlegenheid gebracht na het lekken van topgeheime documenten. beeld EPA, Jim Lo Scalzo

Met de arrestatie van Jack Teixeira, donderdag, lijkt de veroorzaker van het lek van staatsgeheimen te zijn ontmaskerd. De aangehouden militair was werkzaam als systeembeheerder bij de Nationale Garde. Hij was verantwoordelijk voor communicatie-
apparatuur op de luchtmachtbasis Fort Bragg in Massachusetts. Teixeira werd zonder problemen opgepakt bij zijn huis in het plaatsje Dighton.

Naast zijn dagelijks werk beheerde de militair de besloten internetchatroom ”Thug Shaker Centra”. De chatroom heeft ongeveer twintig deelnemers. Een aantal van hen woont in Europa, Rusland en Azië. Volgens een van de deelnemers delen de leden van de chatroom met elkaar „de liefde voor wapens, militaire uitrusting en God”.

Teixeira stond binnen de chatgroep bekend als OG, afgeleid van ”Original Gangster”. Ook zou hij zich soms voordoen als Jason Bourne, de voortvluchtige CIA-agent uit de boeken van fictieschrijver Robert Ludlum.

Inmiddels blijkt dat Teixeira vorig jaar al is begonnen met het delen van geheime stukken binnen de chatroom. Begin dit jaar werden de documenten verder online verspreid, onder meer via het Russische sociale medium Telegram. De stukken gaven informatie over ander andere de kwetsbaarheden in de Oekraïense defensie, mogelijke wapenleveranties van Egypte aan Rusland en Amerikaanse spionage van de VN en bondgenoten zoals Israël.

Over het motief van de gearresteerde militair is nog onduidelijkheid. De indruk bestaat dat hij niet lekte met het oog op een speciaal politiek of gewelddadig doel. Een van de onlinevrienden van Teixeira zei tegenover The Washington Post: „Het was opschepperij van OG tegenover zijn vrienden.” OG zou volgens dat lid ook niet handelen in opdracht van een land. Wel gaf hij aan dat de militair teleurgesteld was in de Amerikaanse overheid en de deelnemers van de chatroom duidelijk wilde maken „hoe het er achter de schermen aan toeging”.

De Amerikaanse ministerie van Defensie zegt nog geen totaaloverzicht te hebben van de omvang van het lek. Donderdag werd een nieuwe vondst gedaan. Die betrof 27 documenten.

Lage rang

Behalve dat het Pentagon zich druk maakt over de schade die door het lek is ontstaan, is het in grote verlegenheid gebracht nu blijkt dat een militair in lage rang zo gemakkelijk kan beschikken over (top)geheime informatie. Teixeira was sinds 2019 in dienst bij de Nationale Garde en had als Airman 1st Class een lage rang.

Verschillende veiligheidsexperts in de VS verwonderen zich er echter niet over dat Teixeira toegang had tot geheime informatie. Volgens veiligheidsdiensten kunnen in Amerika 1,25 miljoen overheidsmedewerkers (top)geheime stukken inzien. Onder hen zijn veel jonge militairen –vaak met een tijdelijk dienstverband– die notities moeten samenstellen voor hun meerderen.

Deskundigen wijzen er ook op dat er bij het veiligheidsapparaat veel aandacht is voor lekken in de eigen organisatie, maar nauwelijks toezicht is op onlineplatforms buiten het overheidsapparaat. Het argument daarvoor is dat de Amerikaanse overheid haar eigen burgers niet continu in de gaten wil houden.

Onderzoek

Inmiddels heeft minister Lloyd Austin van Defensie aangekondigd een onderzoek te starten om te zien wat er precies is misgegaan en of dat in de toekomst kan worden voorkomen. Een woordvoerder van het Pentagon zei donderdag: „We evalueren verschillende factoren als het gaat om het beveiligen van vertrouwelijke documenten. Distributielijsten worden bekeken en geüpdatet, er wordt gekeken hoe en waar inlichtingen worden gedeeld en we zetten verdere stappen. We zullen altijd leren van elke situatie.”

Teixeira heeft kennelijk voorzien dat zijn arrestatie ophanden was. Enkele dagen geleden vroeg hij zijn onlinevrienden alles te verwijderen wat aan hem kon worden gelinkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer