Politiekparlementvaria
FvD onveilig, Omtzigt niet in zee met BBB

Oud-medewerkers van Forum voor Democratie klagen over een onveilige werksfeer bij de partij. En ex-CDA’er Pieter Omtzigt gaat niet in zee met de BBB.

Ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. beeld ANP, Sem van der Wal
Ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. beeld ANP, Sem van der Wal

Oud-medewerkers van Forum voor Democratie schetsen een onthutsend beeld over de werksfeer bij de partij. Ex-FvD’ers die zich in het openbaar negatief uitspraken over de partij, kregen brieven waarin ze werden gedreigd met boetes die opliepen tot 170.000 euro.

Verder was er sprake van intimidatie en verholen racisme. Ook zou partijleider Baudet te diep in het glaasje kijken, met een lege drankfles hebben gegooid en naar een vrouwelijke medewerker een link hebben gestuurd van een seksfilmpje.

Het Algemeen Dagblad publiceerde afgelopen zaterdag een opzienbarend artikel over de gang van zaken bij de partij die bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden de grootste werd.

De journalisten van de krant gingen niet over een nacht ijs. Ze spraken met zeventien betrokkenen. Verder beschikten ze over honderden pagina’s correspondentie, waaronder vertrouwelijke mails en app-berichten.

In een reactie erkent Baudet een deel van de misstappen. Hij brengt ook relativeringen aan.

Maar het kwaad is wel geschied. De man die ooit werd gezien als de messias om Nederland uit het slop te halen, lijkt aan lager wal geraakt. De uil van Minerva is vleugellam.

Aardbeving

Opiniepeiler Maurice de Hond zag het kennelijk al helemaal voor zich: ex-CDA’er Pieter Omtzigt die zich aansluit bij de BBB van Caroline van der Plas. Als die twee samen zouden optrekken, kunnen ze volgens de opiniepeiler wel tot 53 van de 150 zetels bij Tweede Kamerverkiezingen binnenhalen. Ruim een derde van de Nederlanders zou op deze partij stemmen. Verder peilde De Hond dat Omtzigt veruit favoriet is bij de kiezers als de volgende premier van Nederland.

Maar afgelopen zaterdag maakte Omtzigt in het Nederlands Dagblad duidelijk dat hij zich in ieder geval niet gaat aansluiten bij de BBB. „Ik kan prima met Caroline van der Plas samenwerken, maar ik ben mijn eigen ideeën over bestaanszekerheid en goed bestuur aan het uitwerken.”

Ook een terugkeer naar het CDA is uitgesloten. Verschillende christendemocraten drongen daarop aan nu ook partijleider Hoekstra niet in staat blijkt het verlies van het CDA om te buigen in winst.

Zoveel is wel duidelijk: als Omtzigt met de eerstkomende Tweede Kamerverkiezingen meedoet, zal dat leiden tot een nieuwe electorale aardbeving.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opmerkelijke zaken vanuit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer