EconomieKwestie
Zonder een groot budget toch je tuin vergroenen

Ik ben een beginnende hobbytuinier en wil graag mijn tuin vergroenen. Heeft u tips op welke manier ik dit het best kan aanpakken zonder dat het mij meteen veel geld kost?

Sanne Janssen
Aanleg langste geveltuin van Nederland. beeld Beeldbank van de Leefomgeving, Sjon Heijenga
Aanleg langste geveltuin van Nederland. beeld Beeldbank van de Leefomgeving, Sjon Heijenga

Of je nou groene vingers hebt of niet: een tuin onderhouden kan duur zijn. Gelukkig kan je jouw tuin ook vergroenen zonder een groot budget én ook nog eens milieuvriendelijk.

Aan grote, oudere planten en bomen ben je vaak meer geld kwijt dan aan kleinere, jongere beplanting. Begin dus met kleinere planten en laat die groot groeien in je eigen tuin. Je kan ook stekjes uitwisselen met mensen in de buurt. Op internet en sociale media zijn verschillende lokale ruilgroepen te vinden. Of breng een bezoek aan een plantenasiel.

Voor de natuur is het belangrijk dat je kiest voor biologische inheemse planten (oorspronkelijk uit Nederland). Naast dat inheemse plantensoorten volledig zijn aangepast aan de Nederlandse omstandigheden zijn veel insecten, en voornamelijk de zeldzame soorten, afhankelijk van deze planten.

Om spullen te maken is energie en grondstoffen nodig. Dat geldt ook voor tuingereedschap. Het meeste tuingereedschap gebruik je maar weinig of zelfs (bijna) nooit. Denk aan een ladder, kruiwagen of ander gereedschap. Het is jammer om alles te kopen en ongebruikt ruimte te laten innemen.

19212463.JPG
beeld Sanne Janssen

Deel daarom gereedschap met je buren of familie, of maak gebruik van deelplatformen voor tuinspullen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het kopen van tweedehands tuinmeubelen of plantenpotten.

Steeds meer gemeenten, provincies en waterschappen geven subsidie om het vergroenen van tuinen en daken te stimuleren. Want met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering: droogte, hitte en extreme neerslag. Een groene tuin werkt bijvoorbeeld verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.

Ook is een tuin vol leven niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Bijen helpen bij de bestuiving van planten. Vogels, egels en allerlei insecten helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden.

De groenesubsidiewijzer.nl geeft een actueel overzicht van de beschikbare subsidies in jouw gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor het afkoppelen van je regenpijp, voor het vervangen van tegels door planten of voor het aanleggen van een groen dak. Soms geeft een gemeente ook korting als je samen met je buren een subsidie aanvraagt.

Deze week is de Week van de Groene Tuin. Tuinbezitters (maar ook mensen met een balkon of geveltuin) krijgen deze week elke dag duurzame tips en handige weetjes om hun tuin duurzaam te vergroenen. Iedereen kan ook meedoen aan leuke acties. Denk aan tegelruilacties (voor elke tegel die je inlevert krijg je een plant), tegeltaxi’s (tegel-ophaalservice) of het winnen van een vijver, mini-bos of een workshop voor het ontwerpen van een groene tuin.

De auteur is communicatieadviseur bij Milieu Centraal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer