Economiepulsvisserij

Van Dalen noemt pulsvisserij in Brussel liever „smart fishing”

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) doet dinsdag een nieuwe poging om het tij te keren voor de pulsvisserij op platvis. „Ik besef dat puls een beladen woord is. Misschien moeten we voortaan spreken van smart fishing.”

28 March 2023 07:14Gewijzigd op 28 March 2023 07:26
Een Texelse kotter vist in 2018 met het pulstuig. Na een Europees verbod moesten zo’n 80 Nederlandse vissers stoppen met de brandstofbesparende techniek. beeld ANP, Niels Wenstedt
Een Texelse kotter vist in 2018 met het pulstuig. Na een Europees verbod moesten zo’n 80 Nederlandse vissers stoppen met de brandstofbesparende techniek. beeld ANP, Niels Wenstedt

Van Dalen heeft collegaparlementariërs en media uitgenodigd voor een bijeenkomst in een zaal van het Europees Parlement in Brussel. De Nederlandse bioloog Pim Boute presenteert daar de resultaten zijn onderzoek naar elektrisch vissen met de pulskor, waarop hij vorig jaar promoveerde aan de Wageningse universiteit.

Boutes onderzoek pakte positief uit voor de door Nederlandse vissers ontwikkelde techniek. Hij ontdekte tijdens meerjarige proeven, waar twaalf Noordzeekotters aan meewerkten, geen substantiële schadelijke effecten op vissen en andere zeedieren. Intussen was pulsvissen echter in 2019 door de Europese Unie in de ban gedaan, na een lobby van milieuactivisten en kleinschalige vissers.

Verduurzaming

Van Dalen heeft zich net als opeenvolgende Nederlandse visserijbewindslieden steeds ingezet voor behoud en terugkeer van de puls. De vangsttechniek veroorzaakt onder meer minder bodemberoering, verbruikt minder brandstof en stoot daardoor ook minder CO2 uit dan de traditionele boomkor. Dat zijn zaken die helemaal aansluiten bij plannen voor verduurzaming van de visserij die de Europese Commissie in februari heeft gelanceerd, vindt Van Dalen. „Er is geen aanleiding meer om puls af te wijzen.”

Voordat het verbod van kracht werd, visten zo’n 80 Nederlandse kotters gedurende enkele jaren met de pulskor. Bij het ”pulsen” slepen elektroden over de zeebodem, die stroomstootjes afgeven waarmee bodemvissen als tong worden opgeschrikt zodat ze omhoog zwemmen en in het net terechtkomen. Dit ”wekken” gebeurt bij de traditionele boomkorvisserij met kettingen.

Volgens Van Dalen is er veel belangstelling voor de presentatie dinsdag. „Naast internationale pers hebben zich diverse Europarlementariërs aangemeld, onder meer uit Nederland en Frankrijk. Ook Bloom komt. Ik vind het fijn dat de Fransen komen. Er is nog altijd sprake van emotie en onbekendheid als het over de puls gaat. Nu ligt er een wetenschappelijke studie op basis van zorgvuldig onderzoek.”

Bloom is de Franse milieuorganisatie die destijds bij het Europees Parlement heeft gelobbyd voor een verbod op pulsvissen. De organisatie stelde onder meer dat vissen geëlektrocuteerd zouden worden.

Volgens Van Dalen is dat door Boutes onderzoek ontkracht. „Alleen kabeljauw is gevoelig, maar het effect op die soort kan verminderd worden door het vistuig te verbeteren”, zegt hij.

De Europese Commissie liet destijds de mogelijkheid van een herziening van het pulsbesluit open. Volgens Van Dalen wordt in de raad van visserijministers al aangedrongen op een revisie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Pulsvisserij

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer