Bijbelgenootschap wil Nederlandse christen laten nadenken over slavernij
Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) brengt een „intercultureel” boekje uit over de Bijbel en slavernij.
De publicatie ”Geroepen om vrij te zijn”, met bijdragen van Afrikaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse theologen, verschijnt in mei, zo maakte het NBG deze week bekend.
„Nu de afschaffing van de slavernij dit jaar breed herdacht wordt, wil het Bijbelgenootschap christenen uit allerlei kerken helpen om hierover na te denken en met elkaar in gesprek te gaan”, zegt Lydia van der Meer, bij het NBG verantwoordelijk voor de relatie met de kerken en voor de samenstelling van het boekje. „Diverse kerken verzochten ons materiaal te ontwikkelen om aan de hand van de Bijbel stil te staan bij slavernij. In ”Geroepen om vrij te zijn” bieden we kerken, gesprekskringen en individuele Bijbellezers zicht op slavernij in Bijbelse tijden. Ook laten we het Bijbelse perspectief zien dat vrijheid bedoeld is voor álle mensen.”
De bijdragen in ”Geroepen om vrij te zijn” zijn geschreven door onder anderen de Ghanese voorganger Seth Adzokatse, bisschop Renold Pansa van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Suriname, en Martijn Stoutjesdijk, onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ook bevat het boekje een interview met de Surinaamse Ritania Wirth over hoe het slavernijverleden doorwerkt tot in de tegenwoordige tijd.
Micha Nederland brengt een kerkenpakket uit over het Nederlandse slavernijverleden. Daarmee wil de organisatie predikanten ondersteunen bij het bespreekbaar maken van het thema.
Het pakket heeft als titel ”Gedeeld verleden, gedeelte toekomst” en is vanaf eind mei beschikbaar, meldde Micha Nederland eerder deze week.