Kerk & religieslavernij

Micha Nederland helpt predikant bij bespreekbaar maken slavernij

Micha Nederland brengt een kerkenpakket uit over het Nederlandse slavernijverleden. Daarmee wil de organisatie predikanten ondersteunen bij het bespreekbaar maken van het thema.

Redactie kerk
22 March 2023 18:27Gewijzigd op 23 March 2023 11:46
Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Op 1 juli 1863 werd, bij wet, de slavernij afgeschaft in Suriname. beeld ANP, Koen van Weel
Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Op 1 juli 1863 werd, bij wet, de slavernij afgeschaft in Suriname. beeld ANP, Koen van Weel

Het pakket heeft als titel ”Gedeeld verleden, gedeelte toekomst” en is vanaf eind mei beschikbaar, meldde Micha Nederland deze week.

De organisatie hoopt dat kerken op zondag 2 juli aandacht aan het thema besteden, rond de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname. „We horen in ons netwerk dat het Nederlandse slavernijverleden een onderbelicht thema is. De tijd is rijp om het onrecht dat heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt bespreekbaar te maken”, zegt directeur Harmen Niemeijer van Micha Nederland.

Het kerkenpakket is bedoeld als hulpmiddel „om een gesprek te openen in kerken”. Het gaat dan om vragen zoals: hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag, wat was de rol van christenen en wat is hun verantwoordelijkheid nu?

Preekschetsen

Niemeijer: „Christenen missen vaak historische context en hebben hierdoor geen zicht op de structurele ongerechtigheid en maatschappelijke ongelijkheid als gevolg van ons slavernijverleden. Laten we daarom samen nieuwsgierig zijn, luisteren, dromen, eerbiedigen, uitnodigen, ervaren, aanmoedigen en vooral: de kloof overbruggen.”

Het kerkenpakket, dat kosteloos te downloaden zal zijn, bevat behalve gespreksvragen onder meer preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. Het pakket komt tot stand in samenwerking met onder meer Intercultural Church Plants (ICP), het Leger des Heils en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.

Eerder werd al bekend dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) meewerkt aan een onderzoek naar de rol van kerken bij de slavernij en het kolonialisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Slavernij

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer