Binnenlandcrisis CDA
Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een „indringend gesprek”.

ANP
21 March 2023 23:50Gewijzigd op 22 March 2023 07:22
Partijvoorzitter Hans Huibers en Partiijleider Wopke Hoekstra in het Carlton President Hotel, waar het CDA voor crisisoverleg bijeen was. beeld ANP PHIL NIJHUIS
Partijvoorzitter Hans Huibers en Partiijleider Wopke Hoekstra in het Carlton President Hotel, waar het CDA voor crisisoverleg bijeen was. beeld ANP PHIL NIJHUIS

„Er is emotie en verdriet binnen de partij”, zei Hoekstra na afloop van het ruim drie uur durende spoedoverleg in een Utrechts hotel, waarvan de locatie tot in de loop van avond geheim werd gehouden. De bijeenkomst met de partijtop en de provinciale CDA-voorzitters volgde op de voor het CDA buitengewoon slecht verlopen Provinciale Statenverkiezingen van vorige week. De uitslag leidde ook tot vragen over de positie van Hoekstra, die het geluid van zijn partij volgens critici onvoldoende over het voetlicht heeft gebracht.

Volgens Huibers is desondanks „zonder twijfel” duidelijk dat Hoekstra kan aanblijven, en ook zijn rol als vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken kan blijven vervullen. Hoekstra zelf zegt dat de kiezer een „glashelder signaal” heeft afgegeven en dat er voor hem een „hele belangrijke opdracht” ligt om de kloof tussen politiek Den Haag en het land te dichten.

Hoekstra zei opnieuw dat de verkiezingsuitslag een „glashelder signaal is dat we niet kunnen negeren. We hebben te weinig geluisterd naar de mensen in het land. De kiezers zeggen dat het CDA het verkeerd heeft gedaan.” Het gaat daarbij om onderwerpen als de door het kabinet gewenste stikstofreductie, het Groninger gas en de toeslagenaffaire, noemde Hoekstra als voorbeelden. „Kiezers voelen zich door ons in de steek gelaten.” Dat trekt Hoekstra zich ook persoonlijk aan.

Dat het anders moet, is volgens Hoekstra duidelijk. Hij werd niet concreet over die opdracht en ook niet over mogelijke oplossingen. „Dat zal de komende weken en maanden gestalte moeten krijgen.”

De urgentie is groot om de grote maatschappelijke problemen aan te pakken, maar daar is tijd voor nodig, waarschuwde hij meteen. Dat geldt ook voor het broodnodige herstel van de verbinding binnen de partij en met de samenleving. ‘Den Haag’ moet bovendien niet meer beleid ‘uitstorten’ over het land, maar meer luisteren naar de samenleving.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen verloor het CDA vorige week 31 van de 74 Statenzetels. Het ziet er naar uit dat de partij in de Eerste Kamer vier van haar huidige negen zetels moet inleveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer