Kerk & religiezending
Ontmoetingsdag IRS: Brood uitwerpen op het water, in Oostenrijk en Italië

In Oostenrijk zat niemand te wachten op de komst van een protestants predikant, aldus ds. P. Drost zaterdag op de ontmoetingsdag van Stichting In de Rechte Straat (IRS). „Toch zijn we er geroepen, om het brood uit te werpen op het water.”

Van onze correspondent
Ds. Mike Cuneo (l.) werd vertaald door Roberto Goeoni. beeld A.M. Alblas
Ds. Mike Cuneo (l.) werd vertaald door Roberto Goeoni. beeld A.M. Alblas

De IRS-ontmoetingsdag –met een nieuwe opzet– had plaats in de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.

Ds. Drost werd in 2019 bevestigd als gemeentestichter namens de Evangelisch Reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses (ERKWB) in het Oostenrijkse Graz. Daarvoor was hij verbonden aan de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Delfzijl.

Kerkzaaltje

Ds. Drost: „We huurden in Graz eerst een zaaltje, waar we later uit moesten. Sinds kort huren we een kerkzaaltje waarvan de huur voor een deel bekostigd wordt door IRS.” De ERKWB is een klein kerkverband. In Graz bezoeken enkele tientallen mensen de diensten.

De predikant verhaalde ook van moeilijke momenten, zoals wanneer mensen de gemeente verlieten. Er was sprake van een zoektocht naar nieuwe contacten, gaf hij aan. „Het is niet normaal om bij mensen thuis te worden uitgenodigd.”

Daarom is hij godsdienstles gaan geven op openbare scholen. Later volgde ook Duits, dat hij eerder ook in Nederland doceerde.

Soms werd ds. Drost op zichzelf teruggeworpen, zei hij. „De genade van de Heere heeft mij steeds weer bemoedigd om door te gaan. Het gaat om Zijn werk en het is onze taak om Zijn liefde en Zijn genade voor ons uit te leggen aan anderen.”

Ook zijn vrouw en kinderen moesten wennen in Oostenrijk, merkte ds. Drost op. De vier kinderen zitten op vier verschillende openbare scholen. Bij een van hen zitten ook moslims in de klas. „Onze dochter heeft in de klas Bijbels uitgedeeld.” Zijn vrouw werkt op een kleuterschool.

Geroepen

Ds. Mike Cuneo is opgegroeid in een rooms-katholiek gezin in Californië, in de Verenigde Staten. „Toen ik de Bijbel ging lezen gebeurde er wat in mijn leven”, vertelde hij zaterdag. „De Heilige Geest zei mij dat ik een zondaar was en redding nodig had.”

Cuneo ontdekte in de Romeinenbrief dat er niemand rechtvaardig is voor God. „Ik had Gods toorn verdiend en riep uit: „Wat moet ik doen?” De Heilige Geest maakte me duidelijk Wie Jezus is. Zijn offer is genoeg om mijn zonden te vergeven. Jezus is alles wat je nodig hebt, je hoeft er niets aan toe te voegen.”

Hij voelde zich geroepen om te gaan evangeliseren en het Woord in Italië te gaan brengen. Met zijn vrouw Ivana is hij als missionair predikant in het dorp Passignano sul Trasimeno gaan wonen, met als doel daar een reformatorische gemeente te starten. Inmiddels is er een gemeente ontstaan: de Chiesa Riformata del Trasimeno, die gesteund wordt door IRS.

Vertaald door Roberto Goroni vertelde ds. Cuneo over zijn infectie met het coronavirus. Hij kreeg een longontsteking, gevolgd door een beroerte. Een aantal dagen was zijn leven in groot gevaar. Langzaam gaat het weer de goede kant op. Inmiddels gaat hij weer in de diensten voor.

Liefde

De liefde van een meisje van lage komaf en de hoge koning waarvan in Hooglied 1 wordt gesproken bezingt de uitnemende liefde van de hemelse Bruidegom voor Zijn gemeente, zei IRS-voorzitter ds. P.D. Teeuw in zijn openingswoord. „Die liefde te verkondigen is de roeping van de bruidsgemeente op aarde.”

Cantica Nova

In de nieuwe opzet van de IRS-ontmoetingsdag konden bezoekers een aantal stands bezoeken van organisaties en stichtingen waarmee IRS samenwerkt. Het christelijk jongerenkoor Cantica Nova uit de Krimpenerwaard zong psalmen en lijdens- en opstandingsliederen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zending

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer