Kerk & religiepredikantentekort

Predikantentekort PKN zet aan tot actie: campagne en „roepingenzondag” op 28 mei

Bijna de helft van de predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland gaat binnen tien jaar met emeritaat. Daarmee dreigt een predikantentekort. Met verschillende initiatieven wordt geprobeerd het tij te keren.

Janita van Hoeven
16 March 2023 17:02Gewijzigd op 20 March 2023 11:58
Campagneposter om studenten theologie te werven. beeld PThU
Campagneposter om studenten theologie te werven. beeld PThU

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Hogeschool Windesheim startten donderdag een gezamenlijke campagne om theologiestudenten te werven.

Aanleiding voor de samenwerking is het „enorme tekort aan predikanten en kerkelijk werkers dat er de komende jaren aan zit te komen”, zegt dr. Kees Boele, voorzitter van het college van bestuur van de PTHU, desgevraagd.

Aan de PThU worden predikanten opgeleid die kunnen voorgaan in de Protestantse Kerk in Nederland. De Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Windesheim bieden studies voor hbo-predikanten en kerkelijk werkers aan.

De komende jaren zullen veel predikanten in de PKN met emeritaat gaan. De huidige aantallen theologiestudenten die de PThU en de hogescholen afleveren kunnen het tekort niet opvullen, zegt Boele. „Met deze campagne hopen wij gezamenlijk in de vraag te kunnen voorzien.”

Door de werving gezamenlijk op te pakken, willen de instellingen de zichtbaarheid van de studie theologie vergroten. „Theologie is geen voor de hand liggende studie en is nog onvoldoende bekend bij mensen. We hopen enthousiasme voor de studie te vergroten door theologie neer te zetten als een boeiende studie.”

De instellingen doen dit door studiemogelijkheden op hbo- en wo-niveau duidelijk te maken en door de verschillende beroepsmogelijkheden te schetsen die deze studies bieden in de kerk en de maatschappij.

In de gezamenlijke wervingscampagne ”Kom theologie studeren.nl” richten de instellingen zich op leerlingen in het voortgezet onderwijs die een vervolgstudie gaan kiezen en op mensen die een tweede studie zoeken of meer verdieping in het werk willen. Boele: „We hopen iedereen met een latente interesse voor theologie aan het denken te zetten.”

De campagne startte donderdag met spotjes op digitale radiozenders en op diverse social mediakanalen die verwijzen naar de website komtheologiestuderen.nl. Belangstellenden kunnen hierop meer lezen over de mogelijkheden van theologie studeren. In oktober zal de campagne een vervolg krijgen.

Roepingzondag

Ds. Mark de Jager, predikant van de gereformeerde Brug-Eskerk in Dwingeloo en voormalig Jong Theoloog des Vaderlands, en ds. Gert de Kok, predikant van de hervormde gemeente Nunspeet (wijk Hulshorst), hebben met het oog op het predikantentekort zondag 28 mei (eerste pinksterdag) uitgeroepen tot „roepingenzondag” in de PKN. Ze hopen dat predikanten op deze zondag in hun eigen gemeente aandacht zullen schenken aan de roeping tot het ambt in hun preek en in de gebeden. „Wij hopen dat veel gemeenten aanhaken bij dit initiatief.”

Aanleiding is het predikantentekort dat in de hele breedte van de kerk steeds zwaarder wordt gevoeld, zegt ds. De Jager. „De helft van alle PKN-gemeentes in Groningen en Drenthe is volgend jaar vacant. Dominees zouden vijf keer op een zondag kunnen preken door alle open preekbeurten. Voor bijzondere diensten, zoals bij dopen, trouwen of een begrafenis, is het voor gemeenten steeds moeilijker om voorgangers te vinden.”

De oproep die de Duitse prof. dr. Stephan Holthaus vorige week op de website van het Duitse magazine Pro deed, is direct toepasbaar op de Nederlandse situatie, zegt de Dwingelose predikant. Holthaus, rector van de Vrije Theologische Hogeschool (FTH) in het Duitse Giessen, constateerde dat de kerk nieuwe mensen nodig heeft „voor het belangrijkste beroep dat er überhaupt is, de dienst voor Jezus.”

Ds. De Jager en ds. De Kok waarderen de campagne die de PKN samen met de PThU, CHE en Hogeschool Windesheim is gestart, maar vinden die niet genoeg. „Hopelijk levert die meer theologiestudenten op die als predikant de kerk kunnen dienen, maar daar pluk je de vruchten pas van op de lange termijn. Wij willen nu wat doen.”

De twee zeggen regelmatig bij de landelijke kerk te hebben gepleit voor het invoeren van een roepingenzondag, maar daar werd volgens hen niet op gereageerd. „De aandacht voor roeping in de PKN is helaas gering.”

Dat ze deze roepingenzondag op eerste pinksterdag laten vallen, is een bewuste keus, zegt ds. De Jager. „Pinksteren is het feest van de uitstorting van de Heilige Geest, maar ook het geboortefeest van de kerk. Theologisch gezien dus een uitgelezen moment om te bidden voor arbeiders in Gods Koninkrijk. Bovendien voorkom je hiermee dat de aandacht voor roeping te menselijk wordt. Roeping is het werk van de Geest.”

Ook de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kennen een roepingenzondag, en wel op de laatste zondag van januari. De Dwingelose predikant vindt het „niet verkeerd” om op termijn daarbij aan te sluiten. „Een predikantentekort is niet alleen een protestants probleem, maar komt ook voor in andere kerken, zoals in de Gereformeerde Gemeenten en in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Gezamenlijk optrekken juichen wij alleen maar toe.”

In februari vorig jaar constateerde ook de Gereformeerde Bond in de PKN al dat als de situatie niet verandert, er een „zorgelijk, heel zorgelijk” tekort aan predikanten dreigt te ontstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer