Kerk & religie
Zorg om toename predikantsvacatures

Het aantal predikantsvacatures in hervormd-gereformeerde gemeenten neemt toe. „Laten we maar blijven communiceren dat er weinig mooier is dan dominee te zijn in stad of dorp.”

Redactie kerk
Drs. P. J. Vergunst. beeld RD, Anton Dommerholt
Drs. P. J. Vergunst. beeld RD, Anton Dommerholt

In De Waarheidsvriend die deze donderdag verschijnt, gaat algemeen secretaris P. J. Vergunst van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in op het groeiende aantal predikantsvacatures in gemeenten die zich rekenen tot de GB. Hierbij spelen, aldus Vergunst, demografische gegevens een rol. De generatie predikanten die in 1954 en 1955 werd geboren, is nu „bij de grens van het emeritaat.” Deze predikanten dienden de gemeenten vaak decennialang.

Onder een jongere generatie predikanten lijkt „de vanzelfsprekendheid voorbij” dat ze de gemeenten blijven dienen. Vergunst merkt op dat er sprake is van „een meer dan gebruikelijke uitstroom” naar bovenplaatselijke taken. Hij vraagt zich af wat hiervan de oorzaak is. „Ervaart een predikant de wekelijkse hoge verwachting ten aanzien van de eredienst als een druk, ziet hij de bandbreedte van een gemeente te breed worden, ontneemt het aantal conflicten hem te vaak de vreugde?”

Vergunst wijst erop dat het bovenplaatselijke werk ten dienste staat van de roeping van de lokale gemeente, „de gemeente waarin de prediking plaatsheeft, waarin in de catechese de inwijding in het christelijke geloof gebeurt, waarin in het pastoraat het hart van de ander opengaat. Laten we maar blijven communiceren dat er weinig mooier is dan dominee te zijn in stad of dorp.”

Hij onderstreept het belang van het gebed. „De nood van de vele lege pastorieën op dit moment is een appèl? op ons gezinsleven: Bidden wij voor onze kinderen en kleinkinderen om een aan de Heere toegewijd leven?” Ook schrijft hij dat het een feit is dat „díe gemeenten veel dienaars van het Woord voortgebracht hebben waar op de zondag gebeden is om nieuwe werkers in de wijngaard, onophoudelijk.”

In de oproep tot voorbede op zondag 13 februari wijst het hoofdbestuur van de GB erop dat „een krachtig gebed van een rechtvaardige veel tot stand brengt. In Zijn handen leggen we de uitkomst neer, als we gezamenlijk in praktijk brengen wat de Heiland ons voorhoudt in Mattheüs 9:38, in Lukas 10:2, het gebed om arbeiders in de oogst.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer