Turkije: onderhandelingen over verlenging graanakkoord gaan door
De onderhandelingen over een verlenging van het graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland gaan door, meldt Turkije. Het land was vorig jaar samen met de Verenigde Naties betrokken bij de totstandkoming van de deal, die het voor Oekraïne mogelijk maakt om ondanks de oorlog landbouwproducten via de Zwarte Zee te exporteren.
De afspraken lopen dit weekend af en worden alleen opnieuw met 120 dagen verlengd als geen van de betrokken landen bezwaar heeft. De deal kwam in juli tot stand en werd in november voor het eerst verlengd. Dat gebeurde in beide gevallen na moeizame onderhandelingen. Ook nu is verlenging niet vanzelfsprekend.
Een Oekraïense regeringsfunctionaris zegt dat Kiev de afspraken „strikt” zullen blijven naleven, terwijl Rusland voorstander is van een kortere verlenging. Oekraïne wil de afspraken het liefst met een jaar verlengen en ook via een vierde haven exporteren. Volgens de functionaris is het Russische plan niet mogelijk en moet het originele akkoord worden aangepast als de verlenging niet over een periode van minstens 120 dagen gaat.
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de deal met zestig dagen is verlengd, aldus staatspersbureau TASS. Of de deal binnen zestig dagen opnieuw wordt verlengd, is volgens een andere functionaris afhankelijk van de Russische uitvoer van voedsel en kunstmest. De landbouwexport van Rusland is niet het doelwit van sancties die zijn ingevoerd vanwege de oorlog in Oekraïne, maar wordt volgens Moskou wel getroffen door barrières veroorzaakt door de strafmaatregelen. Moskou vindt dat deze beperkingen opgeheven moeten worden.
Oekraïne en Rusland zijn belangrijke producenten van graan en kunstmest. Met de hervatting van de Oekraïense export konden de voedselprijzen wereldwijd dalen. Dankzij de graandeal konden miljoenen tonnen aan graan, andere voedselproducten en kunstmest worden uitgevoerd vanaf Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.